Uskoro zeleno svetlo parlamenta za B7 TE Tuzla

BM

Najveća posleratna investicija u elektroenergetskom sektoru BiH, Blok 7 u TE Tuzla, trebalo bi do kraja meseca dobije poslednju saglasnost federalnog parlamenta. Čeka se da Ministarstvo finansija odobri ugovor s kineskim investitorima.

Blok 7 u Termoelektrani Tuzla, najveća posleratna investicija u elektroenergetskom sektoru BiH, trebalo bi do kraja ovog meseca dobije poslednju saglasnost federalnog parlamenta, a onda može da počne njegova izgradnja, koja će koštati oko 1,5 miliona KM, rekao je Bajazit Jašarević, director Elektroprivrede Bosne i Hercegovine u razgovoru za portal Klix.

Procedure vezane za izgradnju Bloka 7 privode se kraju, a radovi koji prethode izgradnji ovog energetskog objekta mogli bi da počnu za pet do šest meseci.

Poslednji pregovori s Razvojnom bankom Kine su završeni, a usuglašen je i konačni tekst ugovora o zaduživanju. Sada je sve u rukama vlade i parlamenta, koji treba da daju saglasnost o zaduživanju.

"Ta je priča dovedena do kraja, ostalo je još sedam dana zajedničkog rada na finalnom tekstu ugovora. Naš blok je potpuno isplativ, što je značajno s aspekta rizika po budžet FBiH, koji će biti garancija za realizaciju ovog bloka. Blok 7 je tako važan da će neko teško smoći snagu da izmišlja nove barijere. To je ugovor koji će biti jedan od najboljih u regionu", istakao je Jašarević.

Federelno ministarstvo finansija je to koje još nije dalo saglasnost za ugovor za koji garantuje država. Njegovom realizacijom došlo bi do gašenja pet postojećih blokova TE Tuzla, efektivnosti do 30%, koji uz to imaju čak 30 puta veće emisije oksida sumpora od dozvoljene granice. U Elektroprivredi BiH, pak, tvrde da realizacija Bloka 8 u Kaknju neće ići tako brzo. Taj blok bi trebalo da bude pripremljen i ugovoren tek kada se završi izgradnja Bloka 7 u Tuzli.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...