Rusija gradi prvu egipatsku nuklearku

BM

Izgradnja nuklearke sa četiri reaktora instalisane snage od 4.800 MW u Egiptu biće najvećim delom (85%) finansirana iz ruskog kredita. I Putin se očekuje na svečanom otvaranju radova.

Posle dvogodišnjih pregovora Egipat je početkom nedelje potpisao ugovor s Rusijom o izgradnji prve nuklearne elektrane u ovoj zemlji, preneo je AP.

Nuklearka snage 4.800 MW, sa četiri reaktora, nalaziće se na oko 130 kilometara severozapadno od Kaira, u gradu El Daba na obali Sredozemnog mora. Njena gradnja će se najvećim delom (85%) finansirati iz ruskog kredita vrednog 25 milijardi dolara.

Objavljivanje vesti o potpisivanju ugovora usledilo je pošto su se egipatski predsednik Abdel-Fatah Al-Sisi i ruski predsednik Vladimir Putin sreli na samitu u Kini.

Iz egipatskog predsedništva je saopšteno da je Sisi pozvao Putina da dođe na svečano otvaranje radova na izgradnji.

Inače, Rusija je i sa Jordanom potpisala ugovor o gradnji nuklearne elektrane, prve u toj kraljevini. Kada je 2015. potpisan ovaj ugovor, vredan 10 milijardi dolara, jordanski mediji su objavili da bi radovi na tom postrojenju u gradu Amra trebalo da se završe do 2022. godine.

Postoji i sporazum između Rusije i Irana o podizanju još najmanje dve nuklearke u iranskoj luci Bušeher.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...