Poljska će, ipak, graditi nuklearke

BM

U Poljskoj se trenutno grade tri nove elektrane na ugalj ali je, posle odlaganja planova iz 2009. godine u ovoj državi rešeno da se, od 2029. godine grade tri nuklearne elektrane, kaže poljski ministar energetike Kristof Torzevski.

Poljski ministar energetike Kristof Torzevski (Krzysztof Tchorzewski) izjavio je u četvrtak da će se u ovoj zemlji ipak graditi nuklearne elekrane, prenosi portal Power Engineering International.

Varšava je to prvi put predložila 2009. godine, ali je incident u Fukušimi i pad cena energije podrivao podršku javnosti, pa su inicijalni planovi odloženi.

“Voleli bismo da izgradimo tri jedinice (nuklearne elektrane) u intervalima od po pet godina, a da se prva gradi 2029. godine. Naše inicijalne procene pokazuju da će jedna jedinica koštati sedam milijardi američkih dolara”, , rekao je Torzevski novinarima na marginama konferencije održane u u gradu Krinjica-Zdroj u južnom delu Poljske.

Pošto je dobila izbore 2015. godine vladajuća partija Pravo i pravda (PiS) je prošle godine oživela prvobitni plan i saopštila da namerava da izgradi nuklearku u narednih deset godina.

Ministar Torzevski je tokom pomenute konferencije rekao da se u Poljskoj trenutno grade tri nove elektrane na ugalj, ali da će Vlada, kada one budu zavšene, potpuno obustaviti podizanje ovakvih elektrana.

Jedna od glavnih prepreka za izgradnju nuklearke je finansiranje. Državna PGE, najveća poljska energetska kompanija, koja je bila zadužena za ovaj projekat, nije uspela da stvar dovede do odlučujuće faze.

PGE je 2010. godine postavio specijalni objekat za ovaj projekat, ali je 2014. odlučio da trećinu svog udela u njemu proda državnim kompanijama KGHM, Enea i Tauron.

Ministarstvo energetike trenutno radi na novom planu finansiranja, koji je trebalo da bude spreman do kraja juna.

“Naša ideja je da obezbedimo finansiranje kompanija uključenih u ovaj projekat, a ne da mi finansiramo kompaniju koja će ga sprovoditi. To će nam pomoći da produžimo amortizacioni period i tako održimo cenu struje na nižem nivou”, rekao je poljski ministar.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...