EPS završio projekat modernizacije TENT-a B

BM

U sklopu ukupne modernizacije elektroenergetskog sistema Srbije u TENT-u B je završen projekat modernizacije sistema za monitoring i upravljanje.

Elektroprivreda Srbije je završila projekat modernizacije sistema za monitoring i upravljanje u Termoelektrani Nikola Tesla B, kojim je značajno unapređen rad jednog od najvećih kapaciteta za proizvodnju električne energije u Srbiji.

Uručenjem sertifikata o preuzimanju sistema za monitoring i upravljanje bloka B2 u TENT B isporučiocu opreme, kompaniji Simens, kojem je prisustvovao Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, ozvaničen završetak projekta.

Ministar energetike Aleksandar Antić je istakao da je taj projekat deo ukupne modernizacije elektroenergetskog sistema Srbije i da kapitalno utiče na stabilnost, efikasnost i održivost TENT-a B, koji je jedan od naših najznačajnijih enegetskih objekata.

„Kroz ovaj projekat definisana su tri prioriteta Vlade Srbije, ministarstva energetike i EPS-a: povećanje sigurnosti rada, veća energetska efikasnost i smanjenje svih negativnih efekata na životnu sredinu odnosno održivost celog energetskog sistema. Blokovi TENT B sada rade još efikasnije. Ovo je važna kockica u mozaiku za unapređenje našeg enegetskog sistema, kako bi građani Srbije, privredi i svi naši korisnici imali sigurno snabdevanje”, rekao je Antić naglašavajući da dva bloka TENT-a B imaju najveći kapacitet na Balkanu.

aleksandar-antic

Zahvaljujući se Šavajcarkoj i Nemačkoj na velikoj podršci u sistemu tranzicije srpskog energetskog sistema Antić je istakao: “Činili smo velike napore da ovaj deo našeg energetskog sistem modernizujemo i pojačamo za predstojeći privredni rast i razvoj koji Srbija očekuje”.

Projekat u TENT-u B je vredan oko 35 miliona švajcarskih franaka i realizovan je na osnovu bilateralnog sporazuma Vlade Švajcarske i Vlade Srbije.

EPS je u ovom projektu učestvovao sa oko 24 miliona švajcarskih franaka, a donacija Vlade Šavajcarske od oko 11 miliona švajcarskih franaka uspešno je realizovana preko Sekretarijata za ekonomske poslove.

Ugradnjom savremene nadzorne i upravljačke opreme obezbeđen je stabilan rad postrojenja sa manje zastoja, što će doneti značajne uštede u potrošnji uglja, kao i unaprediti energetsku efikasnost rada blokova i zaštitu životne sredine.

Složeni projekat modernizacije realizovan je u dve faze sa po tri paketa, u okviru radova na kapitalnom remontu bloka B1 u 2012. godini i bloka B2 u 2016. godini. Posle završetka kapitalnog remonta bloka B2 u novembru prošle godine projekat je prošao probni rad i garancijska ispitivanja čime je dokazano da je postigao ciljeve.

Ivan Gajić, direktor TENT B rekao je da je projekat prošao probni rad i garancijska ispitivanja čime je dokazano da su ispunjeni postavljeni ciljevi veće efikasnosti i pouzdanosti u radu blokova, a povećana je i njihova snaga sa 620 na 650 megavata po bloku.

Ambasador Šavajcarske Filip Ge je Ge je podsetio da je Švajcarska još od 1999. godine pomogala Srbiju u oblasti energetike, sa više od 60 miliona evra i najavio da ta zemlja priprema novu strategiju saradnje sa Srbijom od 2018. do 2021. godine, u kojoj će enegetika ostati jedan od tri prioriteta.

„Energetika ostaje prioritet jedan od tri prioriteta saradnje, pored ekonomskog razvoja i unapređenja javne uprave”, rekao je Ge navodeći da će ta zemlja ostati posvećena promovisanju obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji.

Filip-Ge

Ističući da je EPS uspešno realizovao projekat modernizacije u TENT-u B koji će biti smanjena emisija štetnih gasova i zagađivanje životne sredine Ge je naglsio: “Samo na jednom bloku će biti smanjene emisije ugljendioksida za 68.000 tona godišnje. To je jednako količini CO2 koju erbas A320 proizveda ukoliko bi 6.000 puta prešao put od Beograda do Ciriha. Ključno za uspeh projekta bilo je to što su imali dobre partnere u Srbiji, EPS-u i Simensu.

Udo Ajhlinger, generalni direktor Simens Srbija je istakao da je ponosan na to što je još jedan projekat uspešno realizovan u Srbii u saradnji sa Simensom dodajući da će ta kompanija ostati posvećena uspesnsoj saradnji sa EPS-om.

Simens je prisutan u Srbiji već 130 godina i doprinosi razvoju srpske privrede.

Udo-Ajhlinger

„Ovaj projekat je implementiran rame uz rame sa našim partnerima iz Simensa u Švajcarskoj, kao što Novak Đoković i Rodžer Federer igraju, s tim što su u ovom slučaju oba igrača u istom pobedničkom timu”, naveo je Ajhlinger i izrazio zadovoljstvo što je EPS prepozno kompaniju Simens kao pouzdanog partnera i da očekuje nastavak saradnje.

Reto Naoli, direktor divizija Power and gas, Energy Management i Power generation services u Simensu je rekao da su zajedničkim naporima Simensa, EPS-a i konsultanata uspeli da prevaziđu sve probleme u realizaciji tog velikog i značajnog projekta.

TENT

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman je čestitao svima koji su učestvovali u tom projektu i izrazio očekivanje da će nemačka nastaviti u toj oblasti da sarađuje sa Srbijom i EPS-om.

„EPS uspešno sarađuje sa Simensom, kompanijom koja ima duge korene u Nemačkoj, ali i dugu tradiciju u Srbiji”, rekao je Ditman naglašavajući da Srbija i Nemačka, pored postojeće ekonomske saradnje, rade zajedno i na podizanju energetske efikasnosti.

Ditman ističe da je u narednom periodu važno raditi i na unapređenju stručnosti, čemu inače Nemačka i Švacarska pridaju veliki značaj.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...