Tadžikistan gradi najvišu branu na svetu

BM

Tadžikistan je zvanično počeo izgradnju brane Rogun, velikog projekta koji će nakon završetka predstavljati najvišu branu na svetu i obezbediti snabdevanje električnom energijom centralne Azije. (Foto: EPA)

U Tadžikistanu je zvanično počeo izgradnju brane Rogun, velikog projekta koji će nakon završetka predstavljati najvišu branu na svetu i koja će obezbediti snabdevanje centralne Azije električnom energijom, piše Klix.ba.

Brana Rogun, planirane visine 335 metra je smeštena 100 kilometara istočno od prestonice Dušanbea. Hidrocentrala koja će biti izgrađena treba da omogući isporuku električne energije bez prekida, što je bio čest slučaj u zimskim mesecima u toj siromašnoj zemlji. Projekat izgradnje brane je vredan 3,9 milijarde dolara.

Tadžikistanski predsednik Emomali Rahmon službeno je otvorio gradilište sedajući u bager i nasipajući šljunak u korito reke Vakhš. Brana Ragun je od životno važne za narod Tadžikistana.

"Početak radova na ovom velikom gradilištu je događaj godine u Tadžikistanu. Obećavam suednim zemljama da Tadžikistan nikada neće dopustiti da ostanu bez vode", rekao je Rahmon na prigodnoj svečanosti.

Uzbekistan se, inače, protivi ovom projektu, planiranom još 70-ih godina prošlog veka, u vreme Sovjetskog Saveza, jer njegova poljoprivreda zavisi od vode koju dobija iz Tadžikistana.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...