Češka: 2022. cena struje veća za 30 do 50 posto, gasa 50 do 70 posto

M.L.

Rešenja se moraju tražiti u gasu i postupnom napuštanju uglja
(ilustracija, mapa elektrana na ugalj u Češkoj)

Cene električne energije u Češkoj porašće iduće godine za 30 do 50 posto, a gasa za za 50 do 70 posto, izjavio je danas na konferenciji za štampu češki ministar (u ostavci) industrije i trgovine Karel Havliček, pozivajući se na pregovore s predstavnicima češkog elektroprivrednog preduzća (ČEZ - u većinskoj svojini države).

Prema premijeru (u ostavci) Andreju Babišu, najveći uticaj u poskupljenju ima rast cena emisionih dozvola – utiče na cenu energije od 20 do 30 posto. Vlada, kako je izjavio Babiš, namerava da poskupljenje ublaži tako što će se odreći u potpunosti poreza na dodatu vrednost (PDV) kao i takse na obnovljive izvore.

Te mere su, međutim, prema Havličeku, kratkoročne, pa se u srednjeročnom horizontu mere moraju usmeriti na gas i nuklearke. "Nuklearke su stabilan izvor u dugoročnom pogledu. Gradnja novog bloka u nuklearki Dukovani je pripremljena ali će za to trebati 15 do 17 godina. Dotle se rešenja moraju tražiti u gasu i postupnom napuštanju uglja".

Vlada bi htela da u trgovanje vrati 400 miliona emisionih dozvola o čijem je povlačenju u rezervu odluku donela Evropska komisija (EK). Ukoliko bi EK vratila ove dozvole na tržište - zaustavio bi se, kako tvrdi Havliček, rast cena.

Cene ovih dozvola porasle su sredinom ove sedmice za više od 90 evra za tonu CO2 ispuštenog u atmosferu, a prema analitičarima, mogle bi do kraja ove godine porasti preko 100 evra.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...