Srbija zainteresovana za nuklearke u regionu

Autor:   BM

U svetlu globalne energetske krize postaje sve jasnije da energetski resursi koji se koriste ne mogu da odgovore zahtevima budućnosti. U Srbiji koja se u najvećoj meri oslanja na fosilna goriva zvaničnici, pored obnovljivih izvora, sve češče ukazuju na nuklearnu energiju kao alternativu koja obezbeđuje najjeftiniju električnu energiju i ne izaziva klimatske promene. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa Samita o klimi u Glazgovu danas izjavio da je Srbija zainteresovana za nuklearke u regionu. (Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) u Glazgovu. Foto: Fonet)

U razvijenim ekonomijama se aktuelizuje pitanje nuklearne energije, a tako je i u Srbiji, mada je i dalje na snazi moratorijum o izgradnji nuklearnih elektrana iz 1989. godine, donet nakon katastrofe u Černoblju.

S tim u vezi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Glazgovu, da bi uskoro trebalo da se sastane sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i razgovara o mogućnosti da Srbija kupi određeni vlasnički udeo u mađarskoj nuklearki Pakš.

Predsednik Vučić je za Pink još rekao da će se razgovarati o mogućnosti da Srbija otkupi pet, do 10, 12 odsto udela u nuklaranoj elektrani Pakš, kako bi imala znatan deo čiste energije.

Ukazao je i na to da je Srbija zainteresovana i za druge nuklearke u regionu i da će razgovarati i sa Bugarima o mogućnosti da se možda i od njih kupi udeo.

Pitanje čiste nuklearne energije, ne gubeći iz vida problematiku odlaganja nuklearnog otpada, je kaže otvoreno u kontekstu još uvek visokih cena gasa.

Srbija zainteresovana za nuklearke u regionu
(Izvor: Fonet)

Srbiji potrebno dve milijarde evra za energiju iz OIE

Za povećanje proizvodnje električne energije za 15 odsto, i to samo iz solarne i energije vetra, bilo bi potrebno ulaganje od 1,6 milijardi do dve milijarde evra, rekao je Vučić, kao i da očekuje da će se na samitu u Glazgovu dobiti informacije na koji način i po kojoj ceni bi deo tih sredstava mogao da se obezbedi.

Prema njegovim rečima, potrebne su realne i konkretne odluke kada je u pitanju ova tema, s obzirom na to da se govori o bilionima evra.

Iznosi koji su potrebni ipak nisu nedostižni.

"Da ni u šta drugo ne ulažemo, mogli bismo u jednoj godini da izdvojimo toliki novac i da nam ne poraste javni dug. Ali, moramo da obezbedimo novac i za sve drugo, da gradimo puteve, da opremimo vojsku i policiju, gradimo bolnice i drugo", rekao je Vučić.

Srbija zainteresovana za nuklearke u regionu
(Izvor: Fonet)

Predsednik je napomenuo da ne treba gubiti iz vida da zbog troškova nastalih zbog pandemije korona virusa obezbeđivanje sredstava za investicije u obnovljive izvore ipak predstavlja značajan korak, da je potreban oziljniji pristup i dugoročne strategije.

Srbija je kako je istakao suviše mala zemlja koja mora da vodi računa o energetskoj bezbednosti, radeći istovremeno na tome da vazduh i voda budu čistiji.

Sva ova pitanja su, kako ističe, razgovor sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen na marginama Samita u Glazgovu učinila važnim, uz ocenu da je ukupna slika razlog što Srbija pokazuje interesovanje za nuklearke u regionu.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...