Nuklearke su ponovo tema u Srbiji

Autor:   BM

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta ocenio je danas da treba ukinuti moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji i razmotriti mogućnost privlačenja investicije za njihovu gradnju s obzirom na, kako kaže, veliku vrednost takve investicije kao i transfera znanja i tehnologije koje Srbija ne poseduje. (Foto: Pixabay)

Zbog visoke cene i nesigurnog snabdevanja, ali i ekoloških problema koje uzrokuje sagorevanje fosilnih goriva, u svetu jača interes za nuklearnom energijom kako bi se obezbedila energetska stabilnost.

Direktor JKP „Beogradske elektrane“ Rade Basta je naveo da Srbija kao jedna od zemalja jugoistočne Evrope ima dobar geostrateški položaj koji treba da iskoristi u oblasti energetike kako bi se ostvarili strateški i nacionalni ciljevi razvoja.

"Pozivam sve velike američke i evropske energetske kompanije, kao i fondove koji su spremni da sa Srbijom strateški i investiciono uđu u jedan takav veliki projekat, jer smatram da mogu da prepoznaju svoj dugoročni interes, a Srbija dobije pouzdanog partnera i dodatno obezbedi energetsku stabilnost koja će biti glavni izazov u narednim decenijama", naveo je u pisanoj izjavi Basta, prenosi Tanjug.

Na globalnom nivou oko 15 odsto elektricne energije se dobija iz nuklearnih elektrana, a od 450 nuklearnih elektrana u svetu trećina je u Evropi.

Trenutno se gradi 60 novih reaktora, dok Srbiju okružuje desetak nuklearnih reaktora na udaljenosti od 400 kilometara.

Basta je podsetio da nuklearke imaju Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Mađarska i da sve države ili grade ili pripremaju gradnju novih blokova, dok na nepunih 70 kilometara od granice Mađarska gradi novi reaktor u Paksu.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...