EPS ulaže u tehnološku i ekološku modernizaciju kapaciteta

Autor:   BM

Modernizovani agregati i odlična hidrologija omogućili da u prvih šest meseci ove godine hidroelektrane proizvedu 7,2 milijarde kilovat-sati što je čak za 53 odsto više nego u 2020. godini, ocenio je v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić u razgovoru sa Aleksandrom Konjuhovim, generalnim direktorom ruske kompanije Silovije mašini koja je radila revtalizacije agregata na đerdapskim elektranama. (Foto: Pixabay)

Predstavnici ruske kompanije "Silovije mašini" posetili su TENT A gde je glavna tema u razgovoru Aleksandra Konjuhova, generalnog direktora "Silovije mašini" i Milorada Grčića, v. d. direktora EPS-a bila uspešna saradnja Elektroprivrede Srbije i ruske kompanije, a uoči zasedanja međudržavnog komiteta za saradnju dve države.

Grčić je pozdravio goste u ime predsednika Aleksandra Vučića, koji je, kako je naveo, najzaslužniji što EPS ide krupnim koracima napred u obnovi i izgradnji svojih kapaciteta. "Zahvaljujući mudroj politici predsednika Vučića Srbija danas nije pogođena energetskom krizom kao ostatak Evrope. Srbija je danas energetski nezavisna i bezbedna zemlja koja brine o energetskim resursima i stabilnosti proizvodnje i snabdevanja električnom energijom", rekao je Grćić.

Dodao je da su "vizionarska politika i svesrdna podrška predsednika Srbije" pomogli Elektroprivredi da obnovi pet od šest agregata u najvećoj hidroelektrani Đerdap 1.

"Danas je Đerdap 1 elektrana kojoj je povećana snaga i produžen radni vek za 30 godina, a nakon završetka i šeste faze revitalizacije snaga će biti povećana sa nekadašnjih 180 na 205 megavata", rekao je Grčić.

EPS ulaže u tehnološku i ekološku modernizaciju kapaciteta
Do početka septembra samo je hidroelektrana Đerdap 1 premašila plan proizvodnje za 555 miliona kilovat-sati. (Izvor: EPS)

Nova ulaganja u hidropotencijale

Prvi čovek EPS je istakao da su odlična hidrologija i modernizovani agregati omogućili da u prvih šest meseci ove godine hidroelektrane proizvedu 7,2 milijarde kilovat-sati što je čak za 53 odsto više nego u 2020. godini.

Do početka septembra samo HE Đerdap 1 premašila je plan proizvodnje za 555 miliona kilovat-sati.

"Za EPS nema stajanja i odmora. Planiramo i veliki posao obnove svih 10 agregata druge dunavske hidroelektrane Đerdap 2 kojim ćemo dobiti oko 50 novih megavata snage za proizvodnju zelene energije. Ulaganja u postojeće proizvodne kapacitete EPS-a jedan su od načina da EPS i u budućnosti ostane najvažnija energetska karika Srbije", naveo je Grčić.

Dodao je da je EPS najveći investitor u oblasti zaštite životne sredine i da u TENT A gradi postrojenje za odsumporavanje.

"Gradnja napreduje dobrim tempom. Gradilišta su na skoro svim lokacijama gde EPS ima kapacitete", kazao je Grčić.

EPS ulaže u tehnološku i ekološku modernizaciju kapaciteta
Rusija radi na izgradnji hidroelektrana i nuklearki, jer je tehnološka i ekološka modernizacija krucijalnog značaja za dalji razvoj energetike. (Izvor: EPS)

Konjuhov je rekao da je njegova kompanija spremna da učestvuje u projektima modernizacije postrojenja EPS i da se bavi proizvodnjom gasnih turbina snage od 65 so 170 megavata.

"Tehnološka i ekološka modernizacija proizvodnih kapaciteta je od krucijalnog značaja za dalji razvoj energetike, a u Rusiji se mnogo radi na izgradnji hidroelektrana i nuklearki, kao mnogo čistijih izvora energije", rekao je Konjuhov.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...