BiH: Rast izvoza električne energije od 33 odsto

Autor:   BM

U prvom polugodištu ove godine izvoz električne energije iz Bosne i Hercegovine iznosio je 4,5 teravat-časova (TWh), u vrednosti od 194 miliona evra (380 miliona KM), što predstavlja rast od 33 odsto, pokazuju podaci Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog veća za velike električne sisteme (BHK CIGRE). (Cene električne energije na tržištu u prvom polugodištu kretale su se oko 65 evra po megavat-času. Foto: Pixabay)

Kada je reč o uvozu električne energije, on je u prvom polugodištu iznosio 1,5 teravat-časova i veći je za 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Vrednost uvezene električne energije je iznosila 30,6 miliona evra (60 miliona KM) i manja je za 15 odsto.

Cene električne energije na tržištu u prvom polugodištu kretale su se oko 65 evra po megavat-času (MWh).

Na početku drugog polugodišta došlo je do naglog skoka cena na berzi, čak i do 50 odsto, tako da se cene električne energije u bandu kreću od 90 do 100 evra po megavat-času, a u BHK CIGRE očekuju da će tako ostati do kraja ove godine, prenosi Energetika ba.

„Trenutno, dnevne cene na tržištu se kreću oko 120 evra/MWh, dok satne dostižu i do 180 evra/MWh. Naglom skoku cena električne energije na tržištu najviše je doprineo skok cene emisija polutanata u Evropi, prevashodno ugljen-dioksida, koje se kreću od 50 do 55 evra po toni, ali i trenutna sušna hidrologija u regionu. Ovome treba dodati povećanu potrošnju električne energije usled toplotnog talasa u Evropi i značajan porast cena nafte i gasa u svetu“, naveo je u svojoj analizi predsednik BHK CIGRE Edhem Bičakčić.

BiH: Rast izvoza električne energije od 33 odsto
Cene prirodnog gasa u BiH bi tokom sledeće grejne sezone mogle značajno rasti zbog rasta cena nafte.
(Izvor: Pixabay)

Stopa pokrivenosti uvoza izvozom svih roba i usluga je u Bosni i Hercegovini u šestomesečnom periodu ove godine iznosila 67,7 procenata, dok je stopa pokrivenosti uvoza izvozom energije i energenata iznosila 57,5 odsto.

„Mi u oblasti energetike moramo postaviti cilj da imamo sto posto pokrivenost uvoza izvozom, odnosno koliko uvozimo da toliko i izvozimo. Posebno ističem nadolazeće globalne svetske energetske tranzicijske procese, koje BiH mora slediti. To znači da je započet i odigrava se proces zamene proizvodnje energije iz fosilnih goriva energijom iz obnovljivih izvora. Pored toga dolazi do postepenog napuštanja vozila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem i prelaska na vozila s električnim motorima, odnosno elektrifikcija transporta“, istakao je Bičakčić.

Kada je reč o gasu, kao rezultat pandemije Covid-19 i izuzetno blagih temperatura u prvim mesecima 2020. godine, došlo je do znatnog pada potrošnje prirodnog gasa u Evropi, što je uticalo na pad cena na berzama.

Progresivni oporavak tržišta prirodnog gasa započeo je u trećem kvartalu prošle godine kada je došlo do popuštanja mera uzrokovanih pandemijom i sezonske potražnje za električnom energijom. Pad temperatura u decembru prošle i prvom kvartalu ove godine u velikoj meri je uzrokovao rast cena prirodnog gasa na evropskim berzama, a trend rasta je nastavljen i sredinom ove godine. Povećanju potrošnje prirodnog gasa je doprineo i oporavak industrije.

BiH: Rast izvoza električne energije od 33 odsto
Povećanu potražnju za prirodnim gasom donekle bi mogao ublažiti novi gasovod Severni tok 2,
koji će uskoro biti stavljen u pogon. (Foto: Pixabay)

Rast potražnje i cena nafte i gasa

Analiza Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog veća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) pokazuje da je tokom prvih šest meseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno 140 miliona kubnih metara prirodnog gasa u vrednosti od 30,6 miliona evra (60 miliona KM). Nafte i naftnih derivata je uvezeno 750 hiljada tona u vrednosti više od 306 miliona evra (600 miliona KM).

Izvoz uglja je u istom periodu dostigao vrednost od 61,2 miliona evra (120 miliona KM), a uvoz 107,2 miliona evra (210 miliona KM).

“Pošto se drumski, morski, pa i aviosaobraćaj počeo oporavljati, imamo tedenciju povećane potražnje i povećanja cena nafte, što će trajati nekoliko sledećih meseci, kada se očekuje potpuni oporavak tržišta nafte“, naveo je Bičakčić u svojoj analizi.

Prema njegovoj oceni, cene prirodnog gasa bi tokom sledeće grejne sezone mogle značajno porasti, što je s jedne strane uzrokovano rastom cena nafte, a s druge strane slabim punjenjem evropskih skladišta prirodnog gasa usled kontinuiranog smanjivanja dotoka gasa iz Rusije, zbog ograničenog zakupa transportnih kapaciteta kroz Ukrajinu.

Značajnom pražnjenju skladišta prirodnog gasa doprinelo je i hladno proleće. Povećanu potražnju za prirodnim gasom donekle bi mogao ublažiti novi gasovod Severni tok 2, koji će uskoro biti stavljen u pogon, naveo je Bičakčić.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...