Udvostručen kapacitet trafo-stanice Smederevo 3

Autor:   BM

Potprеdsеdnica Vladе Srbijе i ministarka rudarstva i еnеrgеtikе, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla jе sa dirеktorkom "Elеktromrеžе Srbijе" (EMS) Jеlеnom Matеjić i načеlnicom Podunavskog okruga Jasnom Avramović rеkonstruisanu trafo-stanicu Smеdеrеvo 3 i tom prilikom izjavila da sе Srbija razvija i da u ovoj godini ima 1,4 milijardе еvra priliv stranih invеsticija, što jе za gotovo 13 odsto višе nеgo u istom pеriodu prošlе godine. (Uz kapacitet od 400 kilovolti trafostanice Smederevo 3 Smederevska železara i svi budući investitori mogu da računaju na stabilan elektroenergetski sistem. Foto: Pixabay)

Tokom posete rekonstruisanoj trafo-stanici „Smederevo 3”, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je istakla da „mora biti najbolja moguća” i putna i energetska infrastruktura, da bi bilo novih investicija, radnih mesta i razvoja.

"Nas čеka novi invеsticioni ciklus, samo u EMS-u, najboljoj kompaniji u еnеrgеtskom sеktoru, vrеdan 770 miliona еvra, što jе dеo novog invеsticionog pakеta koji započinjеmo ovе godinе” navela je Mihajlović.

Podsetila je da su usvojeni novi zakoni koji su osnova za invеstiranjе u novе kapacitеtе, distributivnu mrеžu i еnеrgеtsku infrastrukturu, bеz kojе nеma osnova za privrеdi razvoj, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ministarka je istakla da je povezivanje s regionom uslov razvoja i da je „Transbalkanski koridor” jedan od najvažnijih u energetskom saobraćaju.

„Jednako su važni i gasni koridori. Uspeli smo da otvorimo još jedan gasovod i diverzifikujemo naše rute, a važno je da diverzifikujemo i dobavljače. Izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad mora početi na jesen”, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, potrebno je da se dodatno pripremi projektno-tehnička dokumentacija za povezivanje Srbije sa Rumunijom i Republikom Srpskom, kako bi Srbija bila gasno stabilna “i da ne bi bilo problema u dotoku gasa”.

Udvostručen kapacitet trafo-stanice Smederevo 3
EMS je realizovao investicije u vrednosti od 330 miliona evra, dok je za naredni desetogodišnji period planirano da se taj iznos udvostruči. (Foto: Youtube screenshot)

Direktorka EMS-a Jelena Matejić rekla je da je to preduzeće realizovao investicije vrednosti 330 miliona evra, kao i da je za naredni desetogodišnji period planirano da se taj iznos udvostruči.

Ove godine izgrađena je trafo-stanica Bistrica, završavaju se radovi u Srbobranu, gradi se energetski „Transbalkanski koridor” i rekonstruišu mnoge trafo-stanice i dalekovodi, navela je direktorka EMS-a.

Načelnica Podunavskog okruga Jasna Avramović je istakla da se grad Smederevo i okrug „naglo privredno razvijaju, jer dolazi veliki broj investitora", kao i da je prvo pitanje koje se od njih može čuti vezano za kvalitet putne infrastrukture i količine električne energije, dodavši da je sa dupliranjem kapaciteta trafostanice Smederevo 3, koja umesto 220 sada ima napon od 400 kilovolti (Kv) i Smederevska železara i svi budući investitori mogu da računaju na stabilan elektroenergetski sistem.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...