Beogradske elektrane počele da proizvode električnu energiju iz gasa

Autor:   BM

Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane je posle 18 godina ponovo počelo da uz toplotnu proizvodi i električnu energiju. Postavka modernog kongregativnog postrojenja omogućila je da se proizvode dve vrste energije uz skoro upola manju potrošnju gasa nego ranije. (Sva proizvedena električna energija se isporučuje u distributivni sistem EPS-a i to po subvencionisanoj ceni kao zelena energija, jer je proizvedena iz gasa. Foto: beoelektrane.rs)

Proizvodnja električne energije je postala moguća kada je krajem prošle godine u toplani Voždovac počelo da radi moderno kogenerativno postrojenje instalisane snage 10 megavata električne energije i isto toliko toplotne, rečeno je danas Tanjugu u Beogradskim Elektranama.

Precizirano je da se sva proizvedena električna energija isporučuje u distributivni sistem EPS-a i to po subvencionisanoj ceni kao zelena energija, jer je proizvedena iz gasa.

Postrojenje je koštalo nešto više od 6,5 miliona evra i finasirano je iz kredita Nemačke razvojen banke, a uz njega je izgrađena i nova trafo stanica vredna 1,45 miliona evra koju su finasirale Beogradske elektrane.

Beogradske elektrane počele da proizvode električnu energiju iz gasa
Novo kongregativno postrojenje omogućilo je proizvodnju dve vrste energije uz potrošnju do 40 odsto manje gasa nego ranije. (Izvor: beoelektrane.rs)

„Rezultat na koji možemo biti ponosni plod je dvodecenijske saradnje MInistarstva rudarstva i energetike, Grada Beograda i Beogradskih elektrana sa Nemačkom razvojnom bankom kroz ‘Program rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji'“, rekao je direktor Elektrana Rade Basta.

Elektrane ističu da se zahvaljujući novom postrojenju proizvode dve vrste energije uz potrošnju do 40 odsto manje gasa nego ranije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...