Veliki prostor za saradnju Srbije i Crne Gore u oblasti energetike i razvoja OIE

Autor:   BM

Crna Gora i Srbija imaju veliki prostor za produbljivanje saradnje u oblasti energetike i zajedničko planiranje i investiranje u obnovljive izvore energije (OIE), ocenili su danas ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković i predsednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović. Tokom razgovora Đukanović je govorio o rezultatima svoje višednevne posete Beogradu, tokom koje se sastao sa članovima Vlade Srbije, rukovodstvom Elektroprivrede Srbije i Instituta za vodoprivredu “Jaroslav Černi”. (Foto: CEDIS)

Na sastanku su razmotrene mogućnosti produbljivanja ekonomske saradnje Srbije i Crne Gore, sa posebnim akcentom na oblasti energetike, a predsednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) Milutin Đukanović je istakao kompatibilnost energetskih sistema dve države i značaj regionalnog povezivanja sistema, vodeći računa o energetskoj bezbednosti, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, koje prenosi Fonet.

Selaković i Đukanović su se posebno osvrnuli na potrebu zajedničkog planiranja i investiranja u obnovljive izvore energije, istakavši važnost zajedničkog i koordiniranog delovanja na temeljima Zelene agende za Zapadni Balkan, koja je utvrđena u okviru Berlinskog procesa.

Veliki prostor za saradnju u oblasti energetike i investiranje Srbije i Crne Gore u OIE
Srbija i Crna Gora imaju potrebu zajedničkog planiranja i investiranja u obnovljive izvore energije, na temeljima Zelene agende za Zapadni Balkan, utvrđene u okviru Berlinskog procesa. (Izvor: EPCG)

Revitalizacija naponskih mreža u Crnoj Gori

U sklopu nastojanja o produbljivanju saradnje u oblasti energetike između dve zemlje i regionalnog značaja povezivanja elektroenergetskih sistema, treba imati u vidu da Crna Gora namerava da do kraja godine završi revitalizaciju srednjenaponske i niskonaponske mreže na kojoj radi Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).

Rukovodilac Operativne direkcije te kompanije, Vladimir Ivanović izjavio je juče gostujući na nacionalnoj televiziji (RTCG) da je osim revitalizacije postojeće elektroenergetske mreže planirana postavka 52 dalekovoda tokom dve godine, prenela je agencija MINA.

Ivanović je rekao da je do sada završen 31 dalekovod, dužine od 660 kilometara, zamenjeno je više od 5.000 stubova na tim dalekovodima i završeno 210 trafostanica.

Prema Ivanovićevim rečima sada počinje druga faza revitalizacije koja će trajati oko godinu dana tokom koje je planirana zamena i rekonstrukcija još 11 dalekovoda, što će uz prethodno obavljene radove, značiti “kompletnu zamenu i stubova i provodnika”.

Ivanović procenjuje da bi fazno unapređenje elektroenergetske mreže trebalo da se okonča u skladu sa ranije definisanim planom i da poslovi idu utvrđenom dinamikom, sa ciljem da se radovi završe najkasnije do kraja godine.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...