U Evropi zatvorena polovina elektrana na ugalj

Autor:   BM

Mreža organizacija Evropa van uglja saopštila je danas da je, samo pet godina od Pariskog klimatskog sporazuma, polovina od 324 evropske elektrane na ugalj zatvorena ili su se obavezale da će prestati sa radom do 2030. godine. (U Evropi 13 zemalja više ne koristi ugalj, a još 11 je usvojilo odluke o postupnom ukidanju do 2030. godine. Foto: europeangreens.eu)

Sve evropske elektrane na ugalj moraju se zatvoriti pre 2030. godine kako bi se ispunili ciljevi Pariskog sporazuma.

U saopštenju mreže organizacija Evropa bez uglja se navodi da 13 evropskih zemalja više ne koristi ugalj, a da je još 11 usvojilo odluke o postupnom ukidanju uglja do 2030. godine, prenosi Fonet.

U zemljama gde je ugalj osnovni energent, poput Grčke, čiji se udeo lignita u energetskom miksu smanjio sa oko 50 odsto na 20 odsto u proteklih pet godina, radi se na ubrzanom prelasku sa uglja na čiste izvore energije već do 2023. godine.

Više je nego potrebno da zemlje Zapadnog Balkana što pre usvoje održivi pristup u susret energetskoj budućnosti i obezbede siguran prelazak na obnovljive i čiste izvore energije, navodi se u saopštenju Mreže.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...