EPS ostvario novi rekord u hidroelektrani Zvornik

Autor:   BM

Posle niza dnevnih rekorda i mesečne rekordne proizvodnje u januaru hidroelektrana "Zvornik", sa revitalizovanim agregatima, u petak, 19. februara ostvarila je novi apsolutni rekord u dnevnoj proizvodnji električne energije u svojoj 65 godina dugoj istoriji. Tog dana proizvedeno je 2,849 miliona kilovat-sati električne energije i to je dostignuto sa sva četiri revitalizovana agregata u pogonu, sa prosečnom snagom od 29,68 MW po agregatu, saopštila je Elektroprivreda Srbije. (Početkom 2020. godine, snaga agregata povećana je za ukupno 30 megavata, a vrednost investicije je iznosila je 70 miliona evra. Foto: EPS)

Još jedan rekord u sistemu “Elektroprivreda Srbije”, posledica je revitalizacije kojom je povećana instalisana snaga agregata čime je potvrđena efikasnost opredelјenja EPS da obnovi proizvodne kapacitete. Novi agregati rade sa povećanim protokom, značajno većim stepenom korisnosti i uz veći pad koji je ostvaren prokopavanjem rečnog korita reke Drine nizvodno od brane.

Povećanje proizvodnje „zelene“energije i bolјe iskorišćenje dotoka na Drini omogućila je revitalizacija ove hidroelektrane kada su potpuno obnovlјena sva četiri agregata uz povećanje snage i produženje radnog veka.

U HE "Zvornik" projekat je započet 2016. godine i revitalizacija sva četiri agregata završena je početkom 2020. godine.

Snaga agregata povećana je za ukupno 30 megavata, a vrednost investicije iznosila je 70 miliona evra od čega je 65,5 miliona evra iz kredita KfW banke.

Novi agregati u hidroelektrani puštenoj u rad 1955. godine, pri trenutnim hidrološkim uslovima, proizvode oko 20 odsto više energije nego prvobitni.

Posle revitalizacije, ukupna instalisana snaga agregata je 125,6 megavata, što je za 30 odsto više. To je kao da je u HE "Zvornik" postavlјen još jedan agregat.

Revitalizacija doprinosi i manjim troškovima održavanja i produžetku životnog veka ove hidroelektrane za novih 40 godina.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...