Elektromreža Srbije kupila još pet odsto akcija CGES-a

Autor:   BM

Elektromreža Srbije kupila je danas na Montenegroberzi još pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema, za 6.890.000 evra, saopštili su iz Montenegro berze Televiziji Crne Gore. Elektromreža Srbije je 2015. godine već kupila 10 odsto akcija CGES-a, tako da je sa ovom transakcijom udeo povećan na 15 procenata. (Ilustracija: CGES)

Uz informaciju da je Elektromreža Srbije (EMS) kupila još pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), za gotovo sedam miliona evra, iz Montenegro berze su saopštili za Televiziju Crne Gore da je trgovina obavljena jutros i da su prodate 7.255.403 akcije po ceni od 0,95 evra.

Inače, EMS je 2015. godine kupio na berzi nešto više od 10 odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema u vrednosti od 13,9 miliona evra.

Vijesti prenose da je EMS kupio akcije od malih akcionara.

Prema informacijama koje je ranije danas objavila novinska agencija Mina-business, kupac pet odsto akcija je bila brokerska kuća Bull and Bear.

Cena akcija se kretala od 89,5 centi do 95 centi.

Iz Montenegroberze su ovom mediju jutros potvrdili da se na otvaranju tržišta, desio veliki broj transakcija sa akcijama CGES-a.

Saopšteno je takođe da je prosečna cena po kojoj su se transakcije obavile iznosila 94,97 centi, a da je ukupno obavljeno 70 transakcija.

Većinski vlasnik CGES-a je Vlada Crne Gore sa 55 odsto akcija, Italijanska Terna ima 22 odsto, a Elektromreža Srbije sada raspolaže sa 15 odsto učešća. Vlasnici 2,6 odsto akcija su prema izveštavanju ove novinske agencije skriveni iza EK-Zbirnog kastodi računa 1, dok ostali akcionari imaju ispod jedan odsto akcijskog udela.

Rast prihoda CGES-a

Krajem novembra prošle godine, kako je ranije preneo crnogorski Dan, na sajtu Montenegroberze objavljena je analiza poslovanja deset kompanija čiji poslovni prihodi ulaze u sastav berzanskog indeksa MHCE10.

Tokom prvih devet meseci pad prihoda zabeležilo je osam kompanija, jer su do kraja trećeg kvartala ostvarile za 110 miliona evra manju dobit u odnosu na 416 miliona evra, koliko su prihodovale 2019. godine, što predstavlja pad od 20,9 odsto.

U ovoj grupi se nije našao samo CGES, kao ni Luka Bar već su ostvarili rast prihoda od 19,3 odsto, odnosno 15,4 procenata.

Inače, Crnogorski elektropenosni sistem je sa italijanskom kompanijom Terna, koja učestvuje u vlasničkoj strukturi CGES-a partner na realizaciji podmorskog kabla dužine 433 kilometara koji je pušten u rad 15. novembra 2019.  i povezuje Crnu Goru i Italiju. Projekat čija je vrednost procenjena na milijardu evra je strateški važan za region jer je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom.

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je prošle godine na osnovu efekta od komercijalne upotrebe podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije prihodovao 11,6 miliona evra.

Puštanje u rad podmorskog kabla, uticalo je takođe na povećanje interesovanja za dodelom prekograničnih prenosnih kapaciteta i na ostalim granicama Crne Gore. Više o tome saznajte OVDE

Izvor: Agencije


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...