KINESKI BYD SADA VODEĆI PROIZVOĐAČ ELEKTROMOBILA A NE VIŠE AMERIČKA FABRIKA "TESLA"

ML

BYD-u to uspeva, pre svega, zahvaljući tome što proizvodi, uglavnom, sve jevtinija elektro-vozila. Sada na tržištu nudi čak šest modela čija je cena osetno niža od elektro-auta koje prodaje "Tesla"
(ilustracija, vlasnik kompanije BYD Vang Čhuan Fu)

Američka kompanija "Tesla" postupno gubi u poslednje vreme prvenstvo u proizvodnji elektromobila koje je imala niz godina. Kineska kompanija BYD ju je u trećem kvartalu lane pristigla a u poslednjem, verovatno, i prestigla - saopštila je agencija Blumberg (Bloomberg).

U prvom kvartalu lane "Tesla" je prodala je skoro 160 hiljada elektromobila, a u trećem, razlika u odnosu na BYD iznosila je već svega marginalnih 3,5 hiljade. BYD-u to uspeva, pre svega, zahvaljući tome što proizvodi i prodaje, uglavnom, sve jevtinija elektro-vozila. Sada na tržištu nudi čak šest modela čija je cena osetno niža od elektro-auta koje prodaje "Tesla". U nekim slučajevima elektro-auta BYD-a su čak dva-tri puta jevtinija. Elektromobili uopšte, osetno su skuplji od onih "klasičnih" tj na unutrašnje sagorevanje.

kina byd-elektroauto-atto-3-s

Model elektroautomobila Atto 3, komapnije BYD, prodaje se po ceni od 13.000 dolara

Elektro-auta BYD-a nisu samo jevtinija nego su u očima mnogih  stručnjaka i lepša. To nije slučajno. Šefovi BYD su, kao i drugi kineski proizvođači, investirali u dizajn i na čelo tog odseka doveli čuvenog Volfganga Egera koji je kreirao dizajn Audija i Alfa Romea. Doveli su i druge istaknute auto-dizajnere iz ovih firmi čuvenih po lepoti svojih vozila.

Milijarder Vang Čhuan Fu (Wang Cchuanfu), vlasnik BYD-a, pokazao je da je u stanju da se uzdigne iz siromašne porodice sa osmoro dece, u selu Wu-wej na istoku zemlje, do ovog svog položaja. On, inače, retko istupa u javnosti za razliku od Ilona Maska (Elon Musk), vlasnika "Tesle". Ali, kad istupi to se daleko čuje - kao nedavno kada je izjavio da je "došlo vreme da kineski proizvodjači automobila uklone sa tržišta stare automobilske legende". To je izjavio samo nekoliko dana pre nego što je Evropska unija saopštila da će ispitati kineske državne dotacije proizvođačima automobila i preduzeti odgovarajuće mere.

Uspeh kineskih proizvođača auta uzdigao je Kinu na prvo mesto u svetu među proizvođačima automobila. A još 2019. prvenstvo u tome imali su nemački i japanski prozvođači. Kineski vlasnici i menadžeri razlikuju se bitno u svom nastupu od Ilona Maska, ne stavljaju sebe u prvi plan u javnosti, manje greše u javnim istupanjima jer su obzirniji i drže se „u drugom planu“.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...