VIJETNAMSKA FABRIKA ELEKTROMOBILA PRODIRE NA AMERIČKO TRŽIŠTE

ML

Počeo da se prodaje vijetnamski elektromobil po ceni koja je najniža na američkom tržištu - iznosi svega 12.500 dolara
(Fabrika Vinfast u Haiphongu, Vijetnam, Photographer: Yen Duong/Bloomberg)

Ko bi se nadao da će Vijetnamci, poznati po siromaštvu i nerazvijenosti, prodavati elektromobile Amerikancima! To se upravo, kako javlja AP, počelo događati ove godine i to u sve većem obimu. 

VinFast, kako se zvanično naziva vijetnamska fabrika automobila, isporučila je prve svoje automobile ove godine za američko tržište, a računa da će već do kraja iduće godine imati oko stotinu prodavaca svojih elektroauta u SAD čime će višestruko povećati prodaju. 

VinFast_Fadil_s

"Fadil", jedan od manjih modela Vinfasta (https://www.retailnews.asia/)

Nastup VinFasta na američkom tržištu je, međutim, posle prvog uspeha počeo da slabi i da se kreće u realnijim okvirima. U poslednjih šest meseci, na primer, registrovano je samo 237 prodatih elektroautomobila VF 8. Potom je uprava ove fabrike odlučila da promeni model prodaje tako što interesenti mogu pregledati i probati vijetnamske automobile u mreži dilera. Prvi rezultati pokazuju da će prodaja na ovaj način na 125 prodajnih mesta u SAD biti uspešnija. 

Vinfast_VF8_s

Model VF 8, vijetnamski elektromobil koji je dizajnirao Pininfarina

Istovremeno se počelo u razvoju prodaje insistirati na dve kategorije vozila – malih, najjeftinijih i većih, skupljih, ali u obe kategorije jevtinijih nego kod  konkurencije. Tako je ovih dana počeo da se prodaje vijetnamski elektromobil po ceni koja je najjeftinija na američkom tržištu - iznosi svega 12.500 dolara što je niže i od cene po kojoj se tamo prodaje većina klasičnih auta.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...