IZGLEDI RASTA EKONOMIJE EU PALI NA SVEGA 0,6 POSTO

ML

Biće to jedan od najslabih ekonomskih rezultata u istoriji Evropske unije
(ilustracija, Zastave EU ispred sedišta Evropske komisije, izvor Singhua)

Evropska komisija (EK) snizila je juče procenu ovogodišnjeg rasta ekonomije Evropske unije na 0,6 posto. To je, kako javlja AFP, dve desetine slabiji rast od onog s kojim se računalo tokom leta. A u prolećnoj prognozi bio je predviđen rast od jednog procenta. Biće to, inače, jedan od najslabih ekonomskih rezultata u istoriji Evropske unije.

"Vlada EU" ova nova snižavanja rasta obrazlaže sa nekoliko faktora, pre svega, visokim životnim troškovima, slabom inostranom tražnjom i strogom monetarnom politikom centralnih banaka. EK je istovremeno snizila procenu rasta bruto društvenog prodizvoda (BDP) za iduću godinu na 1,3 procenta, dok se u leto računalo sa rastom od 1,4, a u proleće od čak 1,7 posto.

"Očekujemo da će ekonomska aktivnost postupno dobijati na snazi zahvaljući stabilnoj povoljnoj situaciji na tržištu rada, zatim rastu plata i tome što se nastavlja snižavanja inflacije i, istovremeno, povećava potrošnja", precizirala je EK.

Računa se da će prognoza inflacije biti niža u odnosu na proleće, kada je procenjivana na 6,5 posto, i pasti za jedan posto. To je dve desetine manje nego što je bilo predvđeno u maju. Za iduću godinu računa se sa smirivanjem inflacije na 3,5, a 2025. na 2,4 procenta.

 

  

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...