KRUPNE IGRE SA "IGRICAMA": "MAJKROSOFT" PREUZEO "AKTIVIŽN BLIZARD" ZA 69 MILIJARDI DOLARA

ML

Transakciju je najpre u aprilu blokirao britanski ured za ekonomsku konkurenciju i tržište ali je posle odobrio tu transakciju
(ilustracija, firma Aktivižn blizard prodata je Majkrosoftu)

Američka softver kompanija "Majkrosoft" (Microsoft-MS) zaključila je u petak, posle duge procedure, ugovor o preuzimanju autora igara i izdavača interaktivnog zabavnog sadržaja "Aktivižn blizard" (Activision Blizzard) u vrednosti od 69 milijardi dolara.

To je najveća transakcija u 48-osmogodišnjoj istoriji "Majkrosofta", koja će ovoj kompaniji pomoći da učvrsti svoju poziciju na tržištu razvoja tzv igrica tj video-igara, kao i da uspešnije konkuriše lideru na ovom tržištu kompaniji "Soni" (Sony). MS je, kako javlja server SiEnBiSI (CNBC), uspešno odstranio bojazni kod evropskih regulacionih organa da će ovime biti ugrožena konkurencija na tržištu a, takođe, prethodno je morao dobiti i odgovarajuče odobrenje nadležnog američkog suda. 

Transakciju je najpre u aprilu blokirao britanski ured za ekonomsku konkurenciju i tržište (CMA), koji se pribojavao da će američki gigant u "oblasti igrica" zadobiti monopolističku poziciju ali je posle učinjenih odgovarajućih korekcija odobrio transakciju. Uz to, MS  treba prethodno da plati neku vrstu kazne ili naknade od 28,9 milijardi dolara za period monopolističke vladavine od 2004. do 2013. godine i to plus s penalima za to vreme.

Agencija Rojters (Reuters) ovim povodom ukazuje da finansijski kontrolori već godinama vode borbu s velikim korporacijama u ovoj oblasti zbog izbegavanja plaćanja poreza. Majkrosoft je, na primer, platio nedavno kaznu od 20 miliona dolara zbog nezakonitog sakupljanja podataka o deci.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...