MASKOVA VASIONSKA KOMPANIJA U PLUSU

ML

Za funkciniosanje Nacionalne uprave za svemir (NASA) od bitnog je značaja „Spejsiks“ Ilona Maska i praktično je ova uprava zavisna od nje
(ilustracija, utvrđeno je da kompanija "Spejsiks" vredi čak oko 150 milijardi dolara što je na nivou "Intela" ili "Volt Diznija")

Posle dve godine izrazitih gubitaka, vasionska kompanija milijardera Ilona Maska počinje da posluje pozitivno. Prema podacima koje je objavio Volstrit džornal (The Wall Street Journal), "Spejsiks" (SpaceX) je u prvom kvartalu ove godine imao 1,5 milijardu dolara profita, dok je ukupan prihod iznosio 55 milijardi. "Spejsiks" je jedina privatna vasionska kompanija koja investira velika sredstva u raketu koja nije dosad sasvim testirana, a predstavlja veoma ozbiljan tehnički izazov.

"Spejsiks", osnovan čak pre više od 20 godina, je dominantni američki proizvođač raketa, a među vodećima je u oblasti satelitskog interneta. Prilikom nedavne prodaje akcija zaposlenih utvrđeno je da kompanija vredi čak oko 150 milijardi dolara što je na nivou "Intela" ili "Volt Diznija". Za funkciniosanje Nacionalne uprave za svemir (NASA) od bitnog je značaja i praktično je ova uprava zavisna od nje. U prvom kvartalu ove godine kompanija je imala prihod od 55 milijarda dolara, a profit 1,5 milijardu.

"Spejsiks", kao privatna kompanija, nije obavezan da objavljuje informacije o svom poslovanju. Dosta ljudi, kojima imaju akcijski udeo u "Spejsiksu", a ne znaju kako ta firma posluje. Mnogi akcionari svoj udeo smatraju za dugoročnu investiciju i tvrde da ih sadašnje njeno poslovanje ne zanima mnogo.

Kompanija je u aprilu ove godine imala probleme prilikom testa svog saobraćajnog sistema "Staršip" bez posade. Ubrzo po lansiranju eksplodirala je u vazduhu pošto je trebalo da se odvoji noseća raketa.

"Spejsiks" konkuriše svemirskom preduzeću "Blu Oridžin" (Blue Origin), osnivača internet kompanije "Amazon" Džefa (Jeff) Bezosa i britanskog milijardera Ričarda (Richard) Bransona.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...