AMERIČKA EKONOMIJA BELEŽI NAJNIŽI RAST POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA

ML

Analitičari Blek roka očekuju da i narednih godina američka privreda – praktično stagnira
(ilustracija, sedište najvećeg investicionog fonda na svetu Blek roka, u Njujorku)

Američka ekonomija nalazi se u eri najnižeg rasta posle II svetskog rata, tvrde ekonomisti investicione kompanije Blek rok (BlackRock), koja upravlja sa aktivom od 9,5 biliona dolara. Niži rast je zabeležen samo u u prvoj dekadi ovog stoleća. Prema analitičarima, američka ekonomija, inače najveća u svetu, sada prolazi kroz strukturalnu krizu, izazvanu delom i nepovoljnim demografskim trendovima.

U prognozama za ovu godinu ekonomisti Blek roka su, kako prenosi AP, očekivali da će oštro povećanje kamatnih stopa američke centralne banka dovesti postupno ekonomiju do umerene recesije. To se dosad nije desilo tako da ekonomija ne pada oštro.

"Naš glavni scenario glasi da će ekonomija stagnirati iduće godine i to usled visokih kamatnih stopa, kao i sve manje manje štednje domaćinstava iz vremena pandemije", ističu vodeći analitičari ovog investicionog fonda Žan Boiven (Jean Boivin) i Aleks Brazie (Alex Brazier).      

Analitičari zaključuju da će američka ekonomija u narednih dve-dve i po godine praktično stagnirati tj to će biti najlošiji rezultat posle rata, izuzev globalne finansijske krize 2008. 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...