VIJETNAMSKA FABRIKA ELEKTROMOBILA PRVOG DANA NA BERZI POTUKLA FORD I DŽENERAL MOTORS

ML

Stupanjem na berzu ove firme, povećana je imovina njenog osnivača i vlasnika Pham Nhat Vuonga, inače najbogatijeg Vijetnamca, za oko 39 milijardi dolara
(ilustracija, Linija za sklapanje elektromobila u pogonu Vinfasta, Hai Phong, Vijetnam)

Tržišna vrednost vijetnamske fabrike elektromobila VinFast, prvi dan po stupanju na berzu u Njujorku, dostigla je fantastičnih 85 milijardi dolara. Ova kompanija je tako po vrednosti nadmašila čuvene američke industrije automobila Ford i Dženeral  Motors (GM-General Motors). Na berzi, Ford vredi skoro upola manje, tj 48 milijardi, a GM još manje tj 46 milijardi.

Sa akcijama ove firme počelo se trgovati juče. Kompanija je stupila na berzu preko fuzije sa firmom Blek Spejd (Black Spade), specijalistom za fuzije. Vrednost VinFasta posle fuzije iznosila je samo 23 milijarde da bi onda krenula nebu pod oblake...

Stupanjem na berzu ove firme povećana je imovina njenog osnivača i vlasnika Pham Nhat Vuonga, inače najbogatijeg Vijetnamca, za oko 39 milijardi dolara. On drži oko 99 posto akcija kompanije, uglavnom, posredstvom najvećeg vijetnamskog konglomerata Vingrup DžiEsSi (Vingroup JSC). 

Vinfast je osnovan 2019. Sada se sprema na ekspanziju u SAD i računa da će planiranim stupanjem na berzu i gradnjom velike fabrike elektromobila u Severnoj Karolini postići konkurentnost na ovom najvećem i najprobirljivijem tržištu auta na svetu.

U prvom polugođu ove godine Vinfast je proizveo svega 11.300 elektromobila. To je, međutim, tek za početak jer, na primer, svetski broj jedan u ovoj branši, "Tesla", proizveo je u tom periodu 889 hiljada ektroauta. A i prema ekspertima, kompanije u ovoj branši moraju proizvesti godišnje minimalno 400 hiljada vozila da bi bili rentabilni.

Vinfast je, inače, prvi vijetnamski proizvođač auta. Ima filijale u SAD, Kanadi, Nemačkoj, Francuskoj, i Holandiji, a gradi svoj pogon i u SAD koji će koštati četiri miljarde dolara i počeće proizvodnju početkom 2025.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...