Gangsterske metode farmaceutske industrije (1): Evropska komisija sprovodi istragu o proizvođaču lekova Aspen

Nataša Jokić, Strazbur

U EK sada govore o senzacionalnim otkrićima iako se zna da je firma Aspen pre 10 godina ucenjivala italijansko ministarstvo zdravlja da prihvati poskupljenja “ili će isporuke biti obustavljene“
(ilustracija, Pogon Aspena u Port Elizabetu, Južna Afrika. Kompanija izvozi lekove u oko 150 zemalja sveta)

Evropska komisija je u ponedeljak otvorila istragu protiv južnoafričke farmaceutske firme Aspen, za koju se sumnja da je iskoristila svoju dominantnu poziciju da bi drastično podigla cene pet lekova protiv raka u 25 zemalja Evrope, služeći se pri tom i ucenama.  

“Utvrdili smo da je Aspen primenjivao čitav niz taktika da bi povećao cene, uključujući tu i pretnje. Došli smo do jednog internog dokumenta koji rezimira strategiju za celu Evropu, kao i pregovore sa državnim vladama. Strategija se zasniva na poruci: prihvatite cenu ili povlačimo ovaj lek“, rekao je za francuski javni tv-servis France2, Rainer Becker direktor Direkcije za konkurenciju EK.

aspen-2-mapa-s

Nema alternative - poskupljenju

Kako je novinarima potvrđeno, istražitelji EK “nisu mogli da veruju“ kada su pričitali dokumenta koja su otkrili – preneo je Frans 2 – navodeći kao primer uputstvo koje je jedan rukovodilac Aspena poslao svim svojim menadžerima:

“Cene moraju da budu povećane. Uzmi ili ostavi. Nema alternative. Ako državna ministarstva zdravlja to ne prihvate, mi ćemo povući te lekove sa liste čiju kupovinu pokrivaju državna zdravstvena osiguranja.  Ili prestajemo sa snabdevanjem. Nikakvi pregovori ne dolaze u obzir“.

“To je bila njihova panevropska strategija“,  rekao je Rainer Becker.

Zanimljivo je ovde da Evropska komisija, takoreći, “otkriva Ameriku“ jer ovakva agresivna politika prodaje u ime “slobodnog tržišta“ nije od juče i ne vodi je samo Aspen već i druge farmaceutske firme.  

O tome govori primer Italije u kojoj su lekovi počeli da poskupljuju na sumnjiv način još 2013. godine. Kada je Italijanska državna uprava za kontrolu slobodne konkurencije upozorena, sprovela je istragu o poslovanju Aspena. Otkriveno da je ova farmaceutska firma koristila metode pritiska kako bi spekulisala o podizanju cena antikancerogenih lekova. O tome govori pismo koje je te godine Aspen poslao Ministarstvu zdravlja Italije, a u kome se izričito kaže:“Prioritet Aspena je da što pre podigne prodajne cene“.

Kako se ispostavilo -  reč je zaista o gangsterskim metodama i ucenama, jer su pretnje italijanskom ministarstvu zdravlja govorile o poskupljenjima od 300, 400 pa i 1.500 odsto za neke lekove.

Veštačke nestašice radi povećanja cena

Zvanično Aspen uvek tvrdi da ima na problem sa rentabilnošću. Logika je da se ne isplati proizvoditi za malu dobit. Kako da zaradi kolosalne sume sa lekovima “starijim“ od 20 godina kojima patent istekao i čija poizvodnja ne košta mnogo? Ovo je bio izgovor da Aspen počne da govori o kvotama za zalihe lekova koje treba uspostaviti u svim zemljama.

Tako su početkom 2014. zalihe u Italiji drastično smanjene do te mere da su se čak i sami rukovodeći kadrovi u Aspenu zabrinuli da nisu možda otišli predaleko. To pokazuje njihova interna prepiska. Setili su se da nizak nivo zaliha i manjak lekova može da dovede u pitanje delotvornost terapija, do ugrožavanja zdravlja pacijenata i njihovih života.

“Ako italijanska komisija za zdravstvenu bezbednost ovo otkrije to bi moglo da bude na našu štetu“, piše u jednom od pisama iz interne prepiske čiji je sadržaj objavila tv-France2.

Aspen je, pod izgovorom sistema kvota u rezervama, veštački stvorio nestašicu lekova u Italiji. Ne slučajno, na italijansko tržište isporučivao je manju količinu od uobičajene upravo dok je pregovorao sa italijanskom državom o ceni lekova. To je bio veoma efikasan način da primoraju državnu agenciju da prihvati povećanje cena.

Tek sada, deset godina kasnije, Evropska komisija, čuvar načela tržišne konkurencije u EU, otvorila je istragu jer se ispostavilo da Aspen ima iste metode u svim zemljama EU.

Pomirljivi ucenjivači

Sadašnja istraga Evropske komisije o Aspenu tiče se cele EU, sa izuzetkom Italije, koja je već utvrdila prekršaj i izrekla 14. oktobra 2016. Aspenu kaznu od 5 miliona evra.

Aspen Pharma je početkom nedelje - u skladu sa načelima krizne komunikacije -  objavila saopštenje u pomirljivom tonu u kome naglašava da „veoma ozbiljno shvata poštovanje zakona o konkurenciji i sarađivaće konstruktivno sa Evropskom komisijom“.

Konkretno, kako prenose francuski mediji, ovde je reč o pet lekova (hlorambucil, melfalan, merkaptopurin, tioguanin, busulfan), koji se koriste u lečenju karcinoma posebno raka krvi.

Ono što je zajedničko ovim lekovima to je da su im patenti stariji od 20 godina, što znači da vlasnicima patenta više ne donose dobit. Takvi lekovi zato mogu da se proizvode po niskoj ceni pod generičkim imenom (ime supstance).

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...