RASTE PROIZVODNJA PUTNIČKIH AUTOMOBILA U NEMAČKOJ ALI JE DALEKO OD ONE PRE KORONE

ML

Raspoloženje u nemačkoj auto-industriji se, ipak, pogoršava usled smanjena narudžbina

Produkcija putničkih automobila u Nemačkoj, koja se smatra zamajcem industrije u ovoj, najvećoj evropskih ekonomiji, raste ali je još dosta daleko od rezultata pre pandemije korone. Prema podacima nemačkog saveza auto-industrije (VDA), koje prenosi poznati nemački ekonomski institut IFO, u periodu od januara do jula ove godine produkcija automobila je porasla - prema istom periodu lane - za 31 posto, tj na 2,5 miliona. Ali, prema VDA, ipak je bila niža za 11 posto u odnosu na prvu polovinu 2019.

U julu ove godine proizvodnja putničkih auta u Nemačkoj se, u odnosu na isti mesec lane, povećala za 20 posto tj na 300.300 vozila. Raspoloženje u nemačkoj auto-industriji se, ipak, pogoršalo usled smanjena narudžbina. Indeks raspoloženja pao je na 23,6 bodova sa junskih 27,1 bod.

"Narudžbe proizvođačima i njihovim kooperantima sada se smanjuju", izjavila je Anita Wolf iz instituta Ifo. "S obzirom na nesigurnost, koja traje i dalje na svetskom tržištu, očekivanja auto-industrije za naredne mesece su i dalje na dosta niskom nivou", dodala je ona. Indeks Ifo koji ocenjuje narudžbine proizvođačima auta u julu je pao 19,5 posto sa junskog 56,5.

Savez VDA je saopštio, takođe, i neke druge podrobne podatke o kretanju produkcije putničkih auta u Nemačkoj u prvom polugođu. Impozantno deluje rast prozvodnje elektromobila koja je u odnosu na prvo polugodje lane, porasla za čak 93 posto tj 672.900 vozila. To, prema analitičarima, izrazito poboljšava ukupne zaključke o kretanjima proizvodnje auta u Nemačkoj.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...