EU: PRODAJA ELEKTROMOBILA PO PRVI PUT VEĆA OD PRODAJE AUTA NA NAFTU

ML

Prodaja automobila s potpunim električnim pogonom u Uniji se u junu povećala, u odnosu na isti mesec lane, za čak dve trećine tj na 158.252 vozila
(ilustracija, Procenjuje se da će električna vozila činiti 18% ukupnog tržišta automobila do kraja godine, u odnosu na 14% u 2022. i 4% u 2020. izvor - https://www.edie.net/report-global-ev-sales-to-climb-35-in-2023/)

Prodaja novih automobila u Evropskoj uniji povećala se u prvoj polovini ove godine za 17,9 posto u odnosu na isti period lane, tojest na 5,4 miliona. Prema podacima, koje saopštilo Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), po prvi put u istoriji u ovogodišnjem junu prodaja auta na potpuni električni pogon bila je veća nego prodaja auta na naftu.

U celini se prodaja auta u Uniji u junu povećala za 17,8 posto tj na 1,045 miliona automobila. Rast prodaje auta u Uniji, inače, traje neprekidno već 11 meseci uzastopno, sa izuzetkom Mađarske.

Prodaja auta s potpunim električnim pogonom u Uniji se u junu povećala u odnosu na isti mesec lane za čak dve trećine tj na 158.252 vozila. Njihovo učešće na tržištu povećalo se na 15,1 posto sa 10,7 posto u istom mesecu lane. Istovremeno, pala je prodaja naftnih auta za 9,4 posto i iznosila je svega 139.595 auta – po prvi put manje nego elektromobila.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...