KINESKA KOMPANIJA GRADI U MAĐARSKOJ VELIKU FABRIKU ZA BATERIJE ELEKTROAUTOMOBILA

ML

Nova fabrika će imati kapacitet od oko 100 hiljada tona katoda za baterije, a zaposliće oko 900 ljudi. To je za firmu Huayou prva investicija u okviru Evropske unije
(ILUSTRACIJA, Zhejiang Huaiou Cobalt Co. će osnovati svoju prvu evropsku fabriku u Mađarskoj)

Kineska kompanija Zhejiang Huayou Cobalt planira, kako javlja AFP, da investira u Mađarskoj 520 milijardi forinti (oko 1,3 milijarde evra) u gradnju fabrike za proizvodnju katoda za baterije elektromobila. To je jedna od najvećih investicija u poslednjoj deceniji u ovoj zemlji koja će, kako je saopštio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto (Szijjarto), Mađarsku učiniti centrom elektromobilske industrije u Evropi.

Nova fabrika će imati kapacitet od oko 100 hiljada tona katoda za baterije, a zaposliće oko 900 ljudi. To je za firmu Huayou prva investicija u okviru Evropske unije.

U Mađarskoj svoje fabrike već imaju nemački proizvođači najcenjenih marki automobila kao što su Mercedes-Benc (Benz) i BMW, i azijski proizvđači baterija, uglavnom iz Kine i Južne Koreje. Mađarska vlada u vezi s tim ističe da ove investicije, osim ekonomskih efekata, pomažu ispunjavanje klimatskih ciljeva, kao i da je to model ekonomske saradnje Istoka i Zapada koji pomaže popuštanje napetosti među njima.  

Slično kao i druge zemlje srednje i istočne Evrope, Mađarska je u poslednje tri decenije postaje važna lokacija za proizvodnju automobila. Sada je vodeća u regionu po prelaženju na elektromobile. Čak četiri od 10 najvećih proizvođača baterija u svetu imaju u Mađarskoj fabrike baterija ili ih grade. Ova zemlja je sada četvrta u svetu po ukupnim kapacitetima proizvedenih baterija. 

Dosad najveća investicija je bila ona kompanije Conteporary Amperex Technology Co. (CATL) koja je nedavno saopštila da namerava da podigne, u saradnji sa industrijom automobila Mercedes, fabriku baterija koja će koštati 7,3 milijarde evra.

Trgovinska razmena Mađarske s Kinom lane je dostigla 13 milijardi evra.

"Kineske kompanije ove godine biće ponovo najveća grupa investitora u Mađarskoj (to je već bila svake godine od 2020.) No, osim njih počinju u Mađarskoj da investiraju u svoju proizvodnju baterija i južno-korejski proizvođači.

Čini se da Mađarska po ovome štrči u EU što se baš ne dopada političkom vrhu Unije koji je to počeo i da pokazuje.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...