Die Zeit: Berlin brine zbog ekonomske zavisnosti od Pekinga

Priredila N.J.

Veoma izvozno orijentisane, „velike nemačke kompanije zavise od kineskog tržišta i njegovog ogromnog broja potrošača“
(ilustracija, Azijski gigant je zaista prvi komercijalni partner Berlina, podseća Die Zeit)

Tenzije između Pekinga i Tajvana guraju Nemce da preispitaju svoje ekonomske odnose sa Kinom. Azijski gigant je zaista prvi komercijalni partner Berlina, podseća Die Zeit - a prenosi francuski Kurie Enternasional.

„Kako izaći iz kandži Kine?“ pitanje je na naslovnoj strani ovog lista uz ilustraciju koja prikazuje strašnog zmaja. Pandemija kovida-19 već je pokazala zavisnost Nemačke od azijskog džina. Poseta Nensi Pelosi Tajvanu - i diplomatska kriza koja je usledila - još više dovodi u pitanje ekonomske veze Berlina sa Pekingom.

Polovina privrede zavisi od Kine

„Kontakt sa Kinom stvara zavisnost kao od droge, a nemački političari, kompanije i potrošači su očigledno pod njenim uticajem“, uverava hamburški nedeljnik u svom dosijeu posvećenom toj temi.

Od početka pandemije nemačke kompanije nisu smanjile već su čak povećale „dnevnu dozu Kine, uprkos svim nuspojavama koje su već primećene i koje tek dolaze“.

Hemijski gigant BASF, proizvođač opreme Hella i lanac supermarketa Aldi nastavljaju da razvijaju velike projekte u Kini. „Prema istraživanju ekonomskog instituta Ifo (Institut fur Virtschaftsforschung), skoro polovina kompanija u nemačkoj proizvodnoj industriji zavisi od svoje saradnje sa Kinom – prenosi Die Zeit.

Plan „za vraćanje kontrole“...

„Nemačka vlada je postala svesna rizika“. Da ne bi dospela u bespomoćnan položaj kao sa Rusijom, ona „radi na razvoju specifične strategije, koja ima za cilj da povrati kontrolu nad situacijom“.

Kancelar Olaf Šolc je to potvrdio 11. avgusta tokom konferencije za novinare.

„Zaista su nas prethodne uzastopne vlade dovele do zavisnosti od kineskog tržišta i pratile predstavnike nemačkih kompanija u Peking. Bivši kancelari Gerhard Šreder i Angela Merkel posebno su „otvorili vrata ekonomije“ Kini, ne uzimajući u obzir kritike povezane sa kineskim kršenjem ljudskih prava“.

Može li se bez Kine?

„Ali ostaje jedno pitanje: da li je zaista dobra ideja da se distanciramo od Kine – i možemo li to da uradimo?“, piše hamburški nedeljnik.

Zavisnost Nemačke od Rusije je neuporediva sa onom koju Nemačka ima u odnosu na Kinu, objašnjava list. Veoma izvozno orijentisane, „velike nemačke kompanije zavise od kineskog tržišta i njegovog ogromnog broja potrošača“.

„Nemačka zavisnost od Pekinga po pitanju preko potrebnih sirovina (retki metali i drugi elementi koji se koriste u konstrukciji baterija, na primer) i najsavremenije tehnologije (kao što su veštačka inteligencija i 5G).“, dok mnoge kineske kompanije proizvode komponente za izgradnju vetroturbina ili solarnih panela, „Snabdevanje energijom vetra i solarnom energijom je takođe nezamislivo bez podrške Kine“.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...