Kineski izvoz veći za preko četvrtine

M.L.

To je nešto manji rast nego u septembru kada je iznosio 28,1 posto ali osetno iznad planskih predviđanja
(ilustracija, Analitičari, ipak, izražavaju bojazni da bi kineska privreda mogla nastaviti sa usporiti rast usled sporog oporavka "ostatka sveta" od pandemije)

Kineski izvoz, kako javlja AFP, nastavio je dinamični rast i u oktobru. Nacionalna carinska služba saopštila da je izvoz porastao u oktobru za 27,1 posto odnosno na 300,2 milijarde dolara. To je nešto manji rast nego u septembru, kada je iznosio 28,1 posto, ali osetno iznad planskih predviđanja. Istovremeno, uvoz je povećan za 20,6 posto odnosno na 215,7 milijardi dolara.

Spoljno-trgovinska razmena ove, druge po veličini svetske ekonomije, beleži visoki rast u odnosu na isti period lane, kada je veći deo sveta bio u velikim problemima s pandemijom kovida 19. Analitičari, ipak, izražavaju bojazni da bi kineska privreda mogla nastaviti sa usporavanjem rasta usled sporog oporavka "ostatka sveta" od pandemije. Ekonomija Kine je, naime,  u tri meseca pre kraja septembra zabeležila rast od 4,9 procenta što je osetno manje od stope od 7,9 posto u prethodnom kvartalu.

Spoljno-trgovinski višak Kine je u oktobru porastao na 84,5 milijardi dolara, sa 66,8 milijardi koliko je iznosio u septembru. Politički osetljivi suficit u trgovini sa SAD (zbog američkih pretnji povećavanjem carina za kinesku robu) smanjio se na 40,7 milijardi dolara sa 42 milijarde u septembru. Višak u trgovini sa Evropskom unijom u oktobru iznosio je 25,9 milijardi dolara.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...