Salvador – prva zemlja koja prihvata bitkoin kao svoju zvaničnu valutu

ML

U Salvadoru očekuju od ovog poteza da će to privući investicione ponude od pristalica ove i drugih kriptomoneta
(ilustracija, San Salvador, glavni grad El Salvadora)

Salvador će idućeg meseca postati prva zemlja na svetu koja prihvata bitkoin kao zvaničnu nacionalnu valutu. S tim predlogom izašao je u junu predsednik ove srednjeameričke države Naib (Nayib) Bukele, a juče je to usvojio i parlament. Kako javlja BiBiSi (BBC), bitkoin će u Salvadoru od 7. septembra postati zvanično sredstvo plaćanja.

U Salvadoru se očekuje da će se na ovaj način omogućiti svojim građanima, koji žive i rade u inostranstvu, da lakše šalju novac u zemlju koja je, inače, jako zavisna od njihovih novčanih pošiljki. Uplate iz inostranstva čine čak 22 posto bruto društvenog proizvoda ove zemlje.

"Bitkoini predstavljaju put kako da se stvore nova radna mesta i kako da se pomogne ljudima da se sa svojim novcem uključe u legalnu ekonomiju", izjavio je Bukele, ukazujući da čak "70 posto građana nema svoj račun u banci i radi na crno".

S obzirom da je bitkoin popularan širom sveta, u Salvadoru očekuju od ovog poteza da će to privući investicione ponude od pristalica ove i drugih kriptomoneta. Ova inicijativa, medjutim, kako upozoravaju analitičari, dolazi u vreme kada u svetu naglo pada interres za bitkoin i druge takozvane kriptovalute. Još u maju vlasti u Kini su odlučile da ograniče transakcije kriptovalutama što je dovelo da pada bitkoina i drugih kriptovaluta. Kineske finansijske institucije i kompanije sada ne smeju u da vrše nikakve usluge u vezi sa kriptovalutama. Tome treba dodati i da Iran je, zbog velike potrošnje električne energije prilikom tzv rudarenja bitkoina koje je dovodilo do učestanih prekida u snabdevanju strujom, bio prinuđen  da zabrani tu aktivnost.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...