Nemačkoj treba 400 hiljada imigranata godišnje

ML

Nemačkoj godišnje treba oko 400 hiljada doseljenika kako bi imala dovoljno radne snage, izjavio je u interevjuu nemačkom listu Sudojče Cajtung (Süddeutsche Zeitung) šef saveznog zavoda za rad Detlef Šile (Scheele). Pritom je upozorio da se radi o "ciljanom doseljavanju radi pokrivanja potreba tržišta rada, a ne o azilima za izbeglice". (foto: Pixabay)

"Od službi za brigu o starima i nemoćnima, pa do proizvodnje klimatizacionih uređaja i logistike - svuda će nam nedostajati radna snaga", istakao je Šile.

"Možemo se postaviti tako i proglasiti da nećemo strance. Ali to ne rešava problem. Činjenica je da Nemačkoj sve više nedostaje radna snaga", zaključio je on.

Šile predviđa da će se ove godine smanjiti broj zaposlenih u klasičnom produktivnom veku za najmanje 150 hiljada i da će to biti narednih godina sve dramatičnije.

"Nemačka može rešavati taj problem školovanjem nekvalifikovanih i rekvalifikaciji tih čija su radna mesta ugašena, omogućavanjem rada na duže radno vreme ženama koje nedobrovoljno imaju skraćeno radno vreme. Ali, pre svega, moraće da se oslanja na zapošljavanje imigranata", zaključi je Šile.

Savezni nemački statistički zavod u martu je saopštio da u Nemačkoj sada živi oko 11,4 miliona stranaca. U odnosu na isti mesec lane njih je više oko 204 hiljade odnosno oko 1,8 posto, što je najmanji porast u poslednjih deset godina. Uzrok tome jeste smanjenje broja doseljenika zbog pandemije covid-19 kada je došlo do zatvaranja granica i komplikovanijih uslova za doseljavanje.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...