Ekonomsko raspoloženje u EU najbolje od 2000. godine

M.L.

Evropska ekonomija poslednjih meseci oporavlja se pre svega, zahvaljući rastućem obimu vakcinacije i opadanju broja novozaraženih
(ilustracija, Brisel, optimizam u privredi Evropske unije i evrozone)

Ekonomsko raspoloženje u ovom mesecu u EU bilo je najbolje u poslednjih 21 godinu tojest od 2000. godine, saopštila je danas Evropska komisija (EK). Tokom ovog meseca indeks raspoloženja popeo se sa 99,4 boda, koliko je iznosilo u maju, na 106,1 bod u junu.

Rastu raspoloženja naročito je doprinelo poboljšanje situacije u sektoru usluga koji je bio posebno teško pogođen u koronavirusnoj epidemiji. No, raspoloženje je poboljšavano u ovom mesecu i u ostalim granama -  industriji, trgovini na malo, građevinarstvu, kao i među potrošačima.

U evrozoni, takođe, indeks ekonomskog raspoloženja se u junu popeo - na 117,9 bodova sa majskih 114,5, tojest, takođe, na 21-godišnji maksimum. Time su premašena očekivanja analitičara koji su za ovaj mesec predviđali vrednost ovog indeksa od 116,5 bodova.

Evropska ekonomija poslednjih meseci oporavlja se pre svega, zahvaljući rastućem obimu vakcinacije i opadanju broja novozaraženih, što omogućuje ukidanje ili labavljenje restriktivnih mera. Preliminarne ocene kompanje IHS Markit su prošle nedelje ukazale da se preduzimačka aktivnost u junu popela na najviši nivo u poslednjih 15 godina.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...