PREVIŠE AVIONA NA VAZDUHOPLOVNOM SAJMU?

Izvor:    Der Spiegel

Dok aviokompanije "stežu kaiš", smanjuju usluge i otpuštaju hiljade zaposlenih, proizvođači aviona kao što su Airbus i Boeing "sede" na rekordnoj gomili zaostalih narudžbi.

 

Međunarodni vazduhoplovni sajmovi i izložbe, sa sjajnim izloženim avionima i brojnim posetiocima, mesto su na kojem već po tradiciji aviokompanije i proizvođači aviona najavljuju "teške" nove narudžbe. Međutim, veliko pitanje na ovogodišnjem sajmu u Fernborou, koji je 14. jula otvoren u blizini Londona, nije koliko će aviona biti prodato - već da li će aviokompanije uopšte kupiti i u svoju flotu primiti letelice koje su već naručile.Probni let Airbusa A380: avioindustrija je u krizi, pa se postavlja pitanje da li će neke
kompanije otkazati svoje narudžbe? (foto: Reuters/Spiegel)


Avioindustrija je u krizi, pre svega zbog rekordno visokih cena goriva i globalne ekonomske krize. Procenjuje se da će avioprevoznici ove godine zabeležiti gubitak od najmanje šest milijardi dolara. Neki već polako ukidaju određene usluge i otpuštaju na hiljade radnika.

Zato možda i nije pravi trenutak da se za nove avione izdvoji nekoliko milijardi zelenih novčanica. Ipak, Boeing i njegov evropski rival Airbus imaju rekordan broj zaostalih ili otvorenih narudžbi - približno 7300 komercijalnih letelica - dok kanadski Bombardier i brazilski Embraer imaju narudžbe za 700 manjih aviona za regionalne letove. Agresivne aviokompanije, počev od Emirates Airline do evropske kompanije sa jeftinim kartama Air Berlin, naručile su dovoljno aviona da za manje od pet godina više nego udvostruče svoje flote.

Kako sebi mogu da priušte toliki broj aviona? Za sada nijedna kompanija nije najavila veće otkazivanje narudžbi ili zahteve za odlaganje isporuke. Tim Klark, predsednik kompanije Emirates, kaže da i dalje planira preuzimanje u proseku dva širokotrupna aviona mesečno u narednih pet godina - uključujući prvi u floti Airbus A380 koji bi na relaciji Njujork-Dubai trebalo da počne da leti 1. avgusta. Prošle nedelje je hongkonški avioprevoznik Cathay Pacific, koji ima naručenih 45 širokotrupnih letelica od Boeinga i Airbusa, ponovo potvrdio planove za ubrzano povećanje svoje flote.

Odložene narudžbe?

Međutim, neke druge narudžbe nisu tako sigurne. "U ovom trenutku postoje otvorene narudžbe za 2000 aviona više nego što je kompanijama zaista potrebno", kaže Kris Tari, nezavisni konsultant. "Veliki broj narudžbi će bez sumnje biti izmenjen, odložen ili otkazan."

Najveća opasnost od otkazivanja narudžbi ne preti iz SAD, jer je većina aviokompanija prethodnih godina bila finansijski preopterećena da bi investirala u obnavljanje flote. Od 2800 aviona, koliko je prošle godine naručeno od Boeinga i Airbusa, samo 210 je predviđeno za američke aviokompanije. Bliskoistočne kompanije su naručile 406 aviona, a azijsko-pacifički avioprevoznici više od 600.

Koje su narudžbe u opasnosti? Analitičari ukazuju na Indiju, zemlju čiji će avioprevoznici ove godine izgubiti dve milijarde dolara. Dve najveće aviokompanije, Air India i Jet Airways - koje zajedno imaju naručenih 80 Boeingovih aviona - dnevno su na gubitku dva miliona dolara. "Vrlo je moguće da neki naručeni avioni nikada neće biti isporučeni", smatra analitičar Peter Harbison iz sidnejskog Centra za azijsko-pacifičko vazduhoplovstvo.

I malezijska kompanija AirAsia je možda "zagrizla" više nego što može da podnese, jer ima naručenih 130 Airbusovih aviona A320. Za poslednjih godinu dana cena akcija ove kompanije je na berzi pala preko 70 procenata, jer investitore očigledno zabrinjavaju cene goriva koje "divljaju".

Pod sumnjom

Treća po veličini evropska aviokompanija s jeftinim kartama Air Berlin je nedavno objavila upozorenje o manjoj očekivanoj zaradi i planove za smanjivanje flote, zbog čega se nad narudžbu za 110 aviona Boeing 737 nadvila senka neizvesnosti.

Ipak, uprkos ekonomskoj nestabilnosti, mnoge aviokompanije će poštovati svoje planove za obnavljanje i jačanje flote. Ruski regionalni avioprevoznik S7 - koji je naručio 40 aviona od Boeinga i Airbusa - jedva čeka da zameni svoje avione iz sovjetske ere koji "proždiru" kerozin novijim i ekonomičnijim letelicama. Zvaničnici ostalih kompanija smatraju da će im novi avioni pomoći da od oslabljenih rivala preotmu deo tržišta, dok ima i onih koji jednostavno žele da izbegnu plaćanje penala Airbusu i Boeingu ukoliko otkažu svoje narudžbe.

Neke aviokompanije će i u ovom trenutku naručiti nove avione. Među njima je i Etihad iz Abu Dabija, koji je na sajmu u Fernborou zakupio konferencijsku salu kako bi predstavio svoje planove. Na kraju krajeva, šou mora da se nastavi.

Priredio: Milan Djukić


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...