Kina ubrzala ekonomski rast na 4,9 posto

M.L.

Kina, u kojoj je počela pandemija, već u drugom kvartalu ove godine bila je prva od velikih svetskih ekonomija koja se vratila rastu
(ilustracija, Trgovina na malo beleži najbolje rezultate ove godine, porasla je 3,3% prošlog meseca, javlja Blumberg)

Kineska privreda ubrzala je u trećem kvartalu ove godine ekonomski rast na 4,9 - sa 3,2 procenta, koliko je iznosio u drugom kvartalu, saopštio je danas zvanični kineski statistički zavod.

Druga po veličina svetska ekonomija (odmah iza SAD, kojima za ovu godinu Međunarodni monetarni fond predviđa pad od 4,3 posto) nastavlja tako oživljavanje rasta posle pada izazvanog pandemijom koronavirusa. Ipak, kako konstatuje Rojters, privredni rast Kine je bio niži od očekivanja analitičara od 5,2 posto. U odnosu na prethodni kvartal, rast je iznosio 2,7 posto što je odgovaralo procenama analitičara.

Kina, koja je bila prva zemlja u kojoj je počela pandemija, već u drugom kvartalu ove godine bila je prva od velikih svetskih ekonomija koja se vratila rastu. U prvom kvartalu pad je iznosio 6,8 posto kada su primenjene oštre restriktivne mere radi stavljanja epidemije pod kontrolu.

Ekonomski analitičari, kako prenosi AP, ukazuju da je ekonomsko oživljavanje Kine sve jače i da je ekonomija sve manje zavisna od stimulativnih mera vlade. Promet na malo vratio se na nivo od pre krize, a rastu prerađivačke prozvodnje doprinela je i potražnja iz sveta za zaštitnom maskama, respiratorima i drugom zdravstvenom opremom.

Statistički zavod Kine u svom saopštenju, upozorava da  "međunarodno okruženje ostaje i dalje komplikovano i nepovoljno i da vlada mora da radi  na tome da se spreči eventualni drugi talas epidemije".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...