"Tesla" uskoro počinje gradnju nove fabrike u SAD

M.L.

Ova kompanija sada gradi nedaleko od Berlina svoju prvu fabriku u Evropi
(ilustracija, Tesla, model Y)

Najveći svetski proizvođač elektromobila -  američki "Tesla", počeće u trećem kvartalu ove godine gradnju svoje nove fabrike na jugu ili jugozapadu Sjedinjenih Država u kojoj treba da se proizvodi model Y.

Fabrika će, kako javlja AP, biti u Teksasu ili Oklahomi, zavisno u kojoj od dve države "Tesla" dobije povoljnije poreske uslove. Nova fabrika će se graditi na površini od 464 hiljada metara kvadratnih, koštaće oko milijardu dolara i zaposliće oko pet hiljada radnika.

Zasad jedina fabrika "Tesle" u SAD nalazi se u mestu Frimont (Fremont) u Kaliforniji i zapošljava oko deset hiljada ljudi. Smeštena je na površini od oko pola miliona kvadrata, ali već postaje tesna za potrebe proširivanja prizvodnje. U toj fabrici su se dosad morale dodatno napraviti dve ogromne nastrešnice radi povećanja proizvodnje koja još nije dovoljna da bi zadovoljila tražnju.

Iz "Tesle" je još početkom marta saopšteno da se traži u centralnom delu SAD lokacija za ogromnu fabriku u kojoj će se proizvoditi elektromobilni pik ap sajbertrak (Cybertruck).

Ova kompanija sada gradi nedaleko od Berlina svoju prvu fabriku u Evropi. Fabrika, označena kao Gigafakčeri (Gigafactory) 4, kapaciteta pola miliona auta godišnje, trebalo bi da započne proizvodnju iduće godine. Proizvodiće se model Y model, kao i pogonski sistemi i baterije.

"Tesla" je nedavno započela proizvodnju u svojoj novoj fabrici Gigafakčeri 3 u Šangaju, prvoj u Kini, a i prvoj izvan SAD.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...