NAJPOPULARNIJE PIVO NA SVETU JE - KINESKI SNOW

M.L.

Kinezi preuzimaju prvenstva, jedno za drugim

Kina je postala najveća i medju pivskim velesilama. U toj najmnogoljudnijoj zemlji sveta se proizvodi i pije sve više piva, a lane je najprodavanije svetska marka ovog zlatno-žutog pića postalo kinesko pivo Snow. Sa trona najprodavanije svetske marke Snow je istisnuo poznato američko pivo Bud Light američko-begijsko grupacije AB-InBev.
To proizilazi iz preliminarnih rezultata prodaje piva u prošloj godini koju prati specijalizovana medjunarodna agencija Plato Logic. Prema podacima iz izveštaja ove agencije, lane je prodaja piva Snow, koje proizvode južno-afričko-američka grupacija SAB Miller i njen kineski partner China Resources Enterprises, porasla za 19,1 posto i dostigla 61 milion hektolitara piva. Bud Light je sa prodatih 55,6 miliona pao na drugo mjesto. Treće mesto pripada sestrinskoj marki Bud Lighta Budweisseru – 43,4 miliona hektolitara. Iza njih dolaze ovim redom barzilsko Skol, meksička Corona i nizozemski Heineken koji je naprodavanija evropska marka.
To prvenstvo piva Snow osporava, medjutim, proizvodjač piva marki Bud Light i Budweiser američki Anheuser Busch, koga je lane preuzeo belgijski gigant InBev (tako je nastala najveća svetska pivarska grupacija AB-InBev). Ukratko, AB odbacuje tvrdnje da je Snow najprodavanija marka na svetu jer Snow, kako tvrdi, predstavlja, u stvari, grupu od najmanje 25 piva, a nikako samo jednu marku. Drugim rečima, prvom mesto bi trebalo da pripadne Bud Lightu. Iz AB dodaju da grupa marke Budweisser (Budweiser, Bud Light, Bud Select, Bud Light Lime...) ostaje i dalje najbolje podavana na svetu.

Analitičari predvidjaju da će se ove godine, zbog opšte ekonomske krize, zaustaviti kontuinirani, dosta visok trend rasta potrošnje piva koji traje već skoro dve decenije, naročito u postkomunističkim zemljama i zemljama u razvoju. Može se predvideti da će pivare reagovati na krizu proizvodnjom piva s nižim sadržajem slada čime bi se cena smanjila i stimulisala potrošnja.

„Globalna recesija bi mogla voditi promenama u strukturi potrošnje ka većem udelu jevtinijih i manje kvalitetnih piva“, dopustio je na nedavnoj konferencija pivara u francuskom Lillu šef Malteurope Alaine Le Foch.

Nijedno češko pivo koja se, inače, ne samo u Češkoj, najpisvkijoj zemlji sveta, smatraju najboljim, nije se probilo medju najprodavanija. Najprodavniji je Gambrinus plzenskog Prazdroja (4,1 miliona hektolitara). U jednome se Česima, ipak, ne može ugroziti prvenstvo – s potrošnjom piva po stanovniku: iako je pala sa 165 na 159 litara godišnje per capita, ostaju ubedljivi svetski prvaci. Na drugo mesto su se lane probili Austrijanci ispred Nemaca, slede Holandjani, Belgijanci, Britanci...

Najprodavnija svetska piva (2008)

1. Snow/SABMiller a China Recources Enterpises Ltd.

2. Bud Light/AB-InBev

3. Budweiser/AB-InBev

4. Skol/AB-InBev

5. Corona/Grupo Modelo

6. Heineken/Heineken International


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...