Skoro 140 vlada namerava da oporezuje svetske internet gigante

M. L.

Digitalni porez se tiče internet giganata kao što su Amazon, Fejsbuk, Ejpl, Gugl
(ilustracija, Iz Sjedinjenih Država, odakle potiču ove firme, zaprećeno je trgovinskim ratom zemljama koje najavljuju uvođenje digitalnog poreza)

Skoro 140 vlada u svetu namerava da tokom ove godine uvede međunarodni digitalni porez, saopšteno je iz Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). 

Digitalni porez se, kako podseća Rojters, tiče internet giganata kao što su Amazon, Fejsbuk, Ejpl, Gugl... U nizu zemalja vlade neće da se pomire s tim da ove firme imaju sedište u zemljama kao što je Irska, koje imaju znatno niže poreske stope od uobičajenih, i tako izbegavaju oporezivanje svojih prihoda u zemljama u kojima te prihode ostvaruju.

Nedavno su u Francuskoj i Češkoj doneti zakoni kojima se uvodi oporezivanje prihoda koje velike internet firme ostvaruju na njihovoj teritoriji, a tu nameru deklarisalo je još nekoliko zemalja. Tim povodom iz Sjedinjenih Država, odakle potiču ove firme, zaprećeno je  trgovinskim ratom zbog ovog poreza zemljama koje nameravaju da ga uvedu, što se tumači i propagandnim potrebama sadašnjeg predsednika Donalda u ovoj izbornoj godini.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...