Ekonomija SAD rasla lane po stopi od svega 2,3 posto

M. L.

To je najsporiji rast najveće svetske ekonomije u poslednje tri godine
(illustracija, usporavanje rasta američke privrede traje već treću godinu)

Bruto društveni produkt (BDP) Sjedinjenih Američkih Država porastao je lane, prema upravo objavljenim podacima američkog Ministarstva privrede, za 2,3 posto. To je, kako ističe AP, najslabiji rast od 2016. godine i već drugu godinu zaostaje za proklamovanim ciljem adminstracije predsednika Donalda Trampa od tri posto. Pretprošle godine rast je iznosio 2,9 posto.

Prema tumačenju ekonomskih analitičara, uzroci usporavanja rasta najveće svetske privrede su, pre svega, pogoršane ekonomske prilike u svetu i negativni uticaji trgovinskog spora s Kinom. Ove godine rast će se još više usporiti i iznosiće oko 1,8 procenta, imajući u vidu i nove rizike kao što je, na primer, epidemija koronavirusa koja se širi iz Kine. U pretposlednjem i poslednjem kvartalu rast je bio najsporiji i iznosio svega 2,1 posto.

Investicije preduzeća u četvrtom kvartalu pale su za 1,5 posto. Njihov pad je zabeležen i u prethodna dva kvartala što je najduža serija njihovog pada od krizne 2009. Na poverenje preduzimača negativn uticaj je imala naročito napetost u trgovinskim odnosima.

Američka centralna banka FED je u prošlu sredu, prema očekivanju, zadržala osnovnu kamatnu stopu bez izmena tj između 1,5 i 1,75 posto. Šef FED-a Džerom Pauel (Jerom Powel) je tom prilikom ukazao na "izvesne znake stablizacije svetske privrede" ali i upozorio na rizike za budući razvoj kao što je epidemija koronavirusa. Prema njemu, epidemija će verovatno narušiti ekonomsku aktivnost u Kini, čija je ekonomija druga po veličini u svetu, a možda i na svetskom nivou.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...