Trampove carine koštale američke firme 46 milijardi dolara

M.L.

Istovremeno, izvoz američkih proizvoda, koji su se našli na udaru kineskih potivmera, naglo opao
(ilustracija, Brod natovaren kontejnerima u luci Kingdao u kineskoj provinciji Šandong)

Carine, koje je američki predsednik Donald Tramp uveo protiv Kine u težnji da promeni trgovinske odnose sa ovom zemljom, koštale su američka preduzeća od 2018. dosad oko 46 milijardi dolara. Istovremeno, prema analizi koju je za američko Ministarstvo trgovine sprovela konsalting kompanija Trejd partneršip vorldvajd ( Trade Partnership Worldwide), naglo je pao izvoz američkih produkata koji su se našli na udaru kineskih protivmera.

U tih 46 milijardi dolara, uglavnom, uračunato je, pre svega, 37,3 milijardi dolara koliko su sama američka preduzeća tj potrošači platili zbog uvedenih carina na kinesku robu.

Analiza je pokazala, kako prenosi Rojters, da je izvoz američke robe, koja  se našla na udaru kineskih protivmera, pao za godinu dana za 18 posto u odnosu na prethodnu tj 2017. godinu. Potom, kada su ove kineske mere počele da se obustavljaju američki eksport ni izdaleka nije uspeo da se približi onome iz 2017. godine.

Vašington i Peking su nedavno saopštili da su postigli prvi deo trgovinskog sporazuma kojim bi trebalo da se zaustavi dalja eskalacija trgovinskog rata između ove dve najveće svetske ekonomije. U okviru tog sporazuma, koji bi trebalo da dve strane potpišu naredne sedmice, Sjedinjene Države bi trebalo da za uvoz iz Kine u vrednosti od 120 milijardi dolara snize carine za polovinu tj na 7,5 posto. Ali, zasad ostaju i dalje američke carine od 25 posto na uvoz iz Kine, u godišnjoj vrednosti od 250 milijari dolara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...