Kraj trgovinskog rata SAD i Kine?

M. L.

SAD smanjuju carine na uvoz kineske robe. U zamenu za snižavanje carina Kina će se obavezati da iduće godine poveća agrarni uvoz iz SAD
(ilustracija, Bela kuća nije još zvanično potvrdila postojanje ovakvog dogovora)

Sjedinjene Države će smanjiti postojeće carine na uvoz iz Kine i odustati od planiranog uvođenja carina i na druge robe iz Kine. A Kina će se, u zamenu za to, obavezati da će iduće godine kupiti veće količine američkih agrarnih proizvoda. To javlja agencija Rojters, pozivajući se na anonimne američke izvore, upoznate s tokom pregovora i donošenjem očekivanog trgovinskog dogovora između dve najveće svetske ekonomske sile.

Bela kuća nije, međutim, o poslednjoj rundi pregovora izdala nikakvo zvanično saopštenje što, prema Rojtersu, može izazvati spekulacije oko toga da li su se o ovim predlozima saglasile obe strane.

SAD, prema dva neimenovana izvora na koje se poziva Rojters, treba da odustanu od uvođenja, planiranog za 15. decembar, carina na kineski robu u vrednosti od oko 160 milijari dolara godišnje. Istovremeno, Vašington bi trebalo da smanji postojeće carine na kinesku robu za 50 posto. A Peking bi, u zamenu za ove ustupke trebalo da se obaveže da će iduće godine uvesti američke poljoprivredne proizvode u vrednosti od 50 milijarde dolara što je dva puta više nego 2017. kada je počeo američko-kineski trgovinski rat.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...