Većina korisnika društvenih mreža spremna da za njih plati

M. L.

Najveći procenat korisnika i najveće cene bi bili spremni da plati korisnici Jutjuba, najmanji procenat i najmanju cenu bi platili korisnici Fejsbuka
(ilustracija - Jutjub, logotip)

Većina korisnika društvenih mreža spremna je da plati za njihovo korišćenje. To je glavni zaključak istraživanja američke agencije Mek Gafin grup (McGaffin Group), sa sedištem u Čikagu.

Posredstvom onlajn upitnika agencija je, kako prenosi AP, upitala oko dve hiljade ljudi da li bi bili spremni da za korišćenje digitalnih platformi plate i, eventualno, koliko. Sada, kao što je poznato, ove besplatne platforme se izdržavaju od reklama.

Najviše bi na uvođenju plaćanja zaradio videoportal Jutjub (YouTube). Prema istraživanju, 72 posto korisnika ovog portala bilo bi spremno da plati za jedno korišćenje četiri dolara mesečno. Sledi aplikacija Gugl mapi (Google Mapy) za koju bi 78 posto korisnika platilo mesečno oko tri i po dolara. Za Gugl drajv (Google Drive) bi 79 posto bilo spremno da plati oko 3,3 dolara. A za najpopularniju mrežu, tojest Fejsbuk (Facebook) platilo bi 64 procenta korisnika, što je najmanje od svih mreža. A oni bi bili spremni da plate oko 2,9 dolara mesečno. Oko 89 posto Vatsapa (WhatsApp) što je najveći procenat korisnika (to je razumljivo jer se radi o značajnim uštedama u telefoniranju) spremno je da plati.

Iz rezultata istraživanja dalje proizilazi da bi za aplikacije Gugl mapi (Google Mapy), Fejsbuk i Pinterest žene bile zainteresovane da plate petinu više nego muškarci. A tzv milenialci, tj rođeni u ovom veku, bi za korišćenje Instagrama bili spremni da plate 78 posto više nego generacije njihovih roditelja.

Autori istraživanja su izračunali, takođe, koliko bi ove mreže zaradile ako bi se izdržavale samo od plaćanja korisnika, odnosno pretplatnika. Na primer, godišnji prihod Jutjuba bi od 3,4 milijarde dolara

skočio na čak 68,9 milijardi. Povećale bi prihode i sve ostale kompanije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...