Ekson mobajl i Ševron napuštaju Azerbejdžan

M. L.

Ove dve velike američke naftne kompanije prodaju svoje udele u najvećem azerbejžanskom naftnom polju ACG i oodlaze iz ove bivše sovjetske republike
(mapa glavnog naftnog polja u Azerbejdžanu - ACG)

Posle četvrt veka aktivnosti u Azerbejdžanu američke naftne kompanije Ekson mobajl (Exxon Mobile) i Ševron (Shevron) pripremaju se da prodaju svoje udele u najvećem tamošnjem naftnom polju ACG i napuste ovu zemlju, tvrdi Rojters, pozivajući se na dobro informisane izvore.

Ekson i Ševron spadaju u pet velikih američkih naftnih firmi koje su po raspadu SSSR imale glavnu ulogu u naftnoj industriji u ovoj zemlji.

azer-polje-ACG-platforme-

Polje ACG leži oko 120 kilometara jugoistočno od Bakua u Kaspijskom moru, pokrivajući površinu od 432 kvadratnih kilometara sa dubinama vode od 100 do 400 metara

Ekson računa da će prodajom svog udela od 6,8 posto u polju ACG u Kaspijskom moru dobiti dve milijarde dolara. Iz zvaničnog izvora kompanije odbijeno je, međutim, da se ova informacija potvrdi ili demantuje. Iz Ševrona je potvrđeno da će ta kompanija, pored prodaje udela od 9,57 posto u konzorcijumu ACG, prodati i udeo od 8,9 posto u naftovodu Baku-Tbilisi-Džejhan (BTC).

Ove dve kompanije su dobile udele u ACG 1994. kada je taj projekt bio označen za posao stoleća, koliko zbog velikih utvrđenih zaliha nafte, toliko i očekivanja otkrivanje novih zaliha, kao i nada u Evropi da će joj pomoći u diversifikaciji izvora i smanjiti zavisnost od ruske nafte i gasa. Uprkos tome što projekt vodi Britiš petroleum (BP-British Petroleum), dobijena je značajna podršku SAD. Novih nalazišta nafte, međutim, nije bilo i većina američkih firmi napustila je ACG.

mapa-ACG-polje-naftovod

Naftovod iz Azerbejdžana (BTC) trenutno odvodi naftu prema Evropi samo iz polja ACG i Šah Deniz

BP ima u projektu udeo od 30,4, dok azerbejdžanksko državno preduzeće Socar drži 25 posto. Ostali veći deoničari su japanski Inpex sa 9,3 i norveški Ekvinor (Equinor) 7,3 procenta. Manje udele imaju još i turska kompanija TPAO, japanska Itochu i indijska ONG Videsh.

Polje ACG učestvuje u produkciji nafte u Azerbejdžanu sa 75 posto, u prvoj polovini ove godine iz njega je vađeno u proseku 600 hiljada barela dnevno.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...