Najpoznatiji kineski kapitalista je član Komunističke partije Kine

To je dosad bilo nepoznato a nije sasvim jasno zašto je obznanjeno
(foto, Čuveni koneski biznismen Džek Ma)

Džek (Jack) Ma, osnivač internet kompanije Alibaba, najpoznatiji kineski kapitalista, član je Komunističke partije Kine, objavio je danas vladin list Narodni dnevnik.

Ime Džeka Maa figurira na spisku od 100 ljudi koji bi, prema ovom listu, mogli pomoći upravljanju procesom reforme i otvaranja zemlje. Ma je, inače, najbogatiji Kinez, njegova imovina iznosi, prema časopisu Forbs (Forbes), 35,8 milijardi dolara.

Nije jasno, kako napominje Rojters, zašto je ovaj list obznanio njegovo članstvo u KP Kine. Nešto, ipak, sigurno znači što je to objavljeno u vreme kada politički vrh zemlje nastoji da ostvari veći uticaj na privatna preduzeća, posebno tzv tehnološka, u kojima dominira upravo privatni kapital.

Ma, koji je u septembru obznanio da naredne godine odlazi iz uprave Alibabe, najpoznatiji je kineski kapitalista i u svetu. Bio je, između ostalog, savetnik političkih lidera u Aziji i Evropi. Imao je velike ambicije u SAD gde je planirao da otvori čak milion novih radnih mesta ali je od toga odustao posle izbijanja trgovinskog američko-kineskog rata.

Za mnoge je politička pripadnost Džeka Maa iznenađenje. U internet tragaču Baidu sprovedena je anketa sa pitanjem "Da li je Džek Ma član KP Kine?“ Izrazita većina odgovora je glasila "nije".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...