Bregzit će do 2030. stajati Britance 70 do 100 milijardi funti godišnje

M. L.

Preračunato po stanovniku, gubitak može dugoročno iznositi 1.090 funti godišnje

Sporazum o izlasku V. Britanije iz Evropske unije, koji je sa Unijom potpisala premijerka Tereza Mej, stajaće dugoročno Britaniju godišnje između 700 i 1.090 funti (jedna funta stoji 1,1299 evra) po stanovniku. Do 2030. ova zemlja može zbog izlaska iz Unije gubiti godišnje oko 100 milijardi funti tj oko 113 milijarde evra (toliko, na primer, iznosi godišnji bruto društveni proizvod Velsa). To, kako prenosi AFP, tvrdi u svojoj projekciji posledica bregzita, britanski institut za ekonomska i društvena istraživanja NIESR.

U okviru realizacije bregzita su moguća dva scenarija. Prvi, da Britanija zaključi sa EU sporazum o slobodnoj trgovini kakav s Unijom ima, na primer, Kanada. I drugi, da Britanija dogovori alterantivu carinske unije sa EU.

U prvom slučaju, koji vlada Britanije preferira, i u kome se računa s prelaznim periodom od marta 2018. do decembra 2020, bio bi neminovan znatni pad trgovine i investicija. U tom slučaju bi Britanija do 2030. gubila 1.090 funti godišnje po stanovniku, a bruto društveni proizvod  (BDP) bi svake godine bio manji za tri posto. Ukupna trgovina između Britanije i EU do 2030. smanjiila bi se za 46 procenata, a direktne strane investicije za 21 procenat. Na porezima bi država izgubila do 2030. između 18 i 23 milijarde funti.

A kada bi Britanija ostala u carinskoj uniji sa EU njenu ekonomiju bi to koštalo godišnje 700 funti po stanovniku, tj 70 milijardi funti za godinu, odnosno 2,8 posto BDP.

U oba scenarija se računa s rastom britanske ekonomije. Uticaj se meri samo prema alternativi da zemlja ostane u EU. Autori studije ukazuju, takođe, da na ekonomiju veliki uticaj može imati to što sporazum o bregzitu ne obuhvata usluge koje u britanskoj ekonomiji imaju udeo od 80 posto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...