Nemačka ekonomija pala u trećem kvartalu

M.L.

Prvi put posle 3,5 godine BDP najveće evropske ekonomije zabeležio je pad

Bruto domaći proizvod (BDP) najveće evropske ekonomike zabeležio je u trećem kvartalu ove godine, posle sezonske i kalendarske korekcije, pad od 0,2 posto u odnosu na prethodn, tojest drugi kvartal ove godine. To se, prema saopštenju nemačkog statističkog zavoda Destatis iz Visbadena, po prvi put dogodilo od prvog kvartala 2015.

U prvom kvartalu ove godine BDP je u odnosu na prethodni kvartal tj međukvartalno porastao za 0,4, a u periodu april-jun za 0,5 procenta. Prema tumačenjima analitičara, pad u trećem ovogodišnjem kvartalu je izazvan, pre svega, kretanjima u spoljnoj trgovini – u tom periodu je izvoz pao za 0,9, a uvoz se povećao za 1,3 posto. Istovremeno, izdaci domaćinstava su pali za 0,3 posto, pre svega, zbog manje spremnosti za kupovinu automobila.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...