Imigracija iz zemalja EU ubrzava rast Nemačke za 0,2 do 0,3 posto

M.L.

U Nemačku se iz drugih zemalja Unije od 2011. godine dosad uselilo oko pet miliona ljudi
(Nema dovoljno mladih inženjera iz Nemačke da zamene one koji se penzionišu, izvor Dojče vele)

Priliv radne snage u Nemačku iz drugih zemalja EU od 2011. sve više ubrzava rast ove najveće evropske privrede. To ubrzanje, prema računici nemačkog ekonomskog instituta DIW, iznosi oko ili nešto više od  0,2 posto, a najveći doprinos od 0,3 posto je bio 2015. kada je taj priliv bio najveći.

Ovaj institut, kako prenosi ekonomski dnevnik Handesblat, preporučuje vladi da, s obzirom na starenje populacije i nedostatak radne snage, uloži veće napore u privlačenje migranata iz Unije.

Ljudi koji dolaze u Nemačke iz drugih zemalja Unije su većinom mladi, kvalifikovani i aktivni na tržištu rada. Popunjavaju mnoga slobodna radna mesta, a istovremeno pojačavaju potrošačku tražnju koja postaje poslednjih godina glavni motor ekonomskog rasta.

Od 2011. do ove godine u Nemačku je iz EU došlo oko pet miliona ljudi. “Bez imigracije bruto društveni proizvod Nemačke 2015. bi porastao za 1,2 umesto 1,5 posto. Imigracija iz EU bi i dalje trebalo da daje značajan doprinos nemačkoj ekonomiji”, komentarisao je analitičar iz DIW Marius Klemens (Clemens). Prema njemu, trebalo bi još pojačati atraktivnost Nemačke za migrante EU.

“Nemačka bi morala da nastoji da ostane aktraktivan izbor za evropske migrante jer se ekonomska situacija u nizu drugih zemalja Unije poboljšava. Sve više postaje važno da migranti dobiju priliku za posao koji odgovara njihovim kvalifikacijama”, zaključio je on.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...