Ekonomski rast niži u evrozoni i celoj EU

M. L.

U evrozoni rast iznosio 1,7, a u celoj Uniji 1,9 posto. Rast osetno niži od najava analitičara

Ekonomski rast u evrozoni usporio se u trećem kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal lane sa 2,2 na 1,7 procenta, a u celoj Evropskoj uniji sa 2,1 na 1,9 posto, saopštio je evropski statistički zavod Evrostat.

U odnosu na prethodni, tj drugi kvartal ove godine, rast je evrozoni snižen sa 0,4 na 0,2 posto, a u EU sa 0,5 na 0,3 posto.

Rast zaostaje za prognozama analitičara koji su u anketi Rojtersa za evrozonu predviđali godišnji rast od 1,8 posto a kvartalni od 0,4 posto.

Rast u evrozoni je najslabiji od 2014, kada je bio pod jakim uticajem dužničkih problema zemalja ove zone. Prema Rojtersu, na ovakav sadašnji rezultat znatan uticaj bi mogli da imaju problemi u Italiji, trećoj ekonomiji po veličini u evrozoni.

Evrostat u preliminiranoj proceni nije dao pojedinačne procene rasta za zemlje evrozone ali iz 30. oktobra objavljenih podataka italijanskog statiističkog zavoda, proizilazi da se rast bruto-društvenog proizvoda potpuno zaustavio u ovogodišnjem trećem kvartalu i da je to najslabiji rezultat od poslednjeg kvartala 2014.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...