Robotizacija na kvadrat - u Kini će uskoro roboti prozvoditi robote

M. L.

Gradnju ovakve fabrike u Šangaju počinje uskoro švajcarska firma ABB. Zemljama s jevtinijom radnom snagom Kina može odgovoriti samo automatizacijom proizvodnje
(ilustracija, roboti ABB u Kini)

Švajcarska firma ABB namerava, kako javlja Rojters, da do 2020. sagradi u Kini fabriku u kojoj će roboti proizvoditi robote. Ova fabrika biće u Šangaju i koštaće investitora 150 miliona dolara.

Kina je najveće svetsko tržište industrijskih robota. U fabrici u Šangaju proizvodiće se roboti za kineske potrebe ali i za izvoz u druge azijske zemlje. Kina je za ABB, posle SAD, najveće tržište robota. Sada se planira ubrzanje korišćenja robota u proizvodnji jer rastu izdaci za plate radnika. Zemljama s jevtinijom radnom snagom Kina može odgovoriti samo automatizacijom proizvodnje.

Lane je svaki treći robot prizveden u svetu prodat u Kini. Prema podacima ABB, Kina je 2017. kupila 138 hiljada robota.

Nova fabrika u Šangaju biće opremljena potpuno novim softverom koji će omogućiti da ljudi i roboti bezbedno rade u tesnoj blizini. Biće tu i robot YuMi, namenjen za rad s ljudima.

Industrijski roboti ABB mogu se koristiti, između ostalog, u proizvodnji automobila i montaži elektronskih uređaja i sredstava. U šangajskom fabrici će se proizvoditi roboti  namenjeni čitavom nizu industrijskih grana. Firma nije saopštila koliko će instaliranih robota imati nova fabrika – obznanjeno je samo da će znatno povećati brojku od nešto više od dve hiljade "zaposlenih" robota koliko ih sada ABB ima u Kini.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...