Turska lira ubrzano pada

M. L.

Erdogan za ministra finansija postavio svog zeta što je samo produbilo nepoverenje tržišta i ubrzalo pad nacionalne valute
(foto, turski predsednik Erdogan pre dve godine predstavio je prelazak Turske na međunarodnu trgovinu nacionalnim valutama a ne samo u dolarima i pozvao građane da svoje dolare pretvaraju u turske lire)

Odmor stranih turista u Turskoj je jevtiniji za 10-15 posto nego lane, zahvaljući padu turske lire koja je u prvom polugodju oslabila za oko petinu svoje vrednosti. To je možda dobro za strane turiste, kojih je zato i više nego lane, možda i za turizam kao granu, ali ne rešava ekonomske probleme u kojima se nalazi ova zemlja, štaviše samo ih pogoršava...

erdogan-Berat-

Berat Albajrak, novi ministar finansija Turske i zet predsednika Erdogana, na predstavljanju novog kabineta u Predsedništvu u Ankari, 9. jula 2018.

Na to upozorava i rejting agencija Fič koja je, kako javlja AP, snizila rejting državnog duga Turske. A to je učinila odmah pošto je predsednik Redžep Tajip (Recep Tayyip) Erdogan, koji je svoju vlast učvrstio na nedavnim izborima i transformisao politički sistem zemlje u predsednički,  postavio za ministra finansija - svog zeta Berata Albajraka (Albayrak). Jer, nije nikakva tajna da zet nema iskustva sa upravljanjem privredom i da je, što je još manje tajna, samo čovek od najvećeg poverenja svog tasta. Zato se i ne veruje da će preduzeti bilo kakve odlučne korake u cilju smanjivanja inflacije, koja je premašila 15 posto, i zaustavljanja padanja domaće valute. Utoliko više što je on nedavno javno protumačio pad domaće valute - "mahinacijama iz inostranstva". 

Nije, međutim tajna, bar za obrazovaniji deo turskog građanstva, da su glavni problem turske privrede megalomanske investicije bez pokrića (kao što su gradnja kanala mimo Bosfora, između Crnog i Mramornog mora, ili  najvećeg aerodroma na svetu) koje forsira „Sultan“, kako mnogi Turci zovu Erdogana a što njemu, izgleda, nimalo ne smeta... Mnogi su već sada spremni da se klade da će se novi aerodrom, koji nije daleko od aerodroma "Kemal Ataturk", zvati upravo po Erdoganu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...