Globalna vrednost akvizicija i fuzija veća za dve trećine

M. L.

Uprkos trgovinskom ratu koji se pripisuje američkom predsedniku Trampu i bojaznima od političke nestabilnosti u evrozoni - biznis se ubrzano širi
(ilustracija: Vrednost akvizicija i fuzija bila je veća nego ikad od 1980.)

Globalna vrednost svih akvizicija i fuzija u svetu popela se u prvom polugođu ove godine na 2,5 biliona dolara i veća je za 65 posto nego u istom periodu lane, saopšteno je iz Tomson Rojtersa (Thomson Reuters). Vrednost akvizicija i fuzija bila je veća nego ikad od 1980, tj otkad se sistematski beleže ove finansijske operacije.

„Rekordni tempo u poslovanju u kontrastu je sa trgovinskim ratom koji izaziva američki predsednik Tramp i strahovanjima od političke nestabilnosti u evrozoni, posebno u Italiji i Španiji, tojest kretanjima koja su potresla finansijska tržišta“, piše ovim povodom Fajnenšel tajms (The Financial Times).

Ovom rezultatu posebno su doprineli medijski i telekomunikacioni sektori u SAD, kao i poreska refrorma koju je sprovela adminstracija predsednika Trampa. Drugim rečima, Tramp i njegova adminstracija su nosioci ključnih i pozitivnih i negativnih uticaja na globalno finansijsko poslovanje. No, s globalnog stanovišta, unutrašnji motor razvoja poslovanja jesu tehnološke promene koje suštinski menjaju način proizvodnje.

"Veliki progres u oblasti tehnologije primorava kompanije u svim industrijskim granama da se okrenu kreativnosti i stvaraju nove strategijske kombinacije. Kada tome dodamo i stabilni globalni ekonomski rast, povećani obim fuzija i akvizicija nije nimalo iznenađujući", dodaje ovaj list.

U prvom polugođu u svetu je zaključeno 79 akvizicija i fuzija, svaka u visini od preko pet milijardi dolara i 35 ovih operacija, svaka u vrednosti od preko 10 milijardi dolara. U SAD se ova aktivnost konačno vratila na nivo pre svetske finanasijske krize 2008, u Evropi se gotovo udvostručila u odnosu na prošlu godinu a u Aziji je bila veća za 22 posto. 

Među operacijama preko 10 milijardi dolara su, na primer, akvizicija firme Sprint od strane Ti Mobajl JuEsEJ (T-Mobile USA) za 59 milijardi dolara, zatim kupovina preduzeća FilipKart koju je realizovala grupa Volmart (Walmart) za 16 milijardi dolara, kao i preuzimanje Tajm Vornera (Time Warner) od strane EjTiiTi (ATandT) za sumu od 85 milijardi dolara. Banka DžiPi (JP) Morgan procenjuje da će ove godine broj akvizicija i fuzija u vrednosti svake od preko 10 milijardi dolara dostići rekordni broj od 66.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...